vrijdag 24 mei 2013

Balans in de tuin





 
Wat was het mooi weer afgelopen zondag, eerste pinksterdag! En ja, daar worden wij moestuiniers in de regel erg enthousiast van. En dus togen we naar de moestuin om daar eens even een flinke slag te slaan...
 
 
We namen een tuintafeltje mee dat werkeloos stof stond te vangen in de kelder en creëerden daarmee een gezellig zithoekje.
 
 
 
Martin bouwde eigenhandig een hekje om de voorkant van onze tuin af te schermen van het looppad.
 
 

 
In de tunnelkas maakten we twee houten verhogingen om heel veel potten met zaailingen op te kunnen zetten.
 
 
 
Martin verplaatste de 'grondberg' die we de afgelopen maand maakten. Bij het schoffelen en wieden komen grond en onkruiden vrij die we op een berg(je) gooien. Geen idee of andere moestuiniers dit ook doen en ook geen idee waar je deze grond anders laat. In ons volkstuincomplex zijn geen afvalbakken of containers aanwezig, je moet zelf voor afvalverwerking zorgen. Heb jij ook zo'n berg(je) en wat doe je dan met deze grond? Laat het ons weten!
 
 

 
Jolanda wiedde en wiedde en wiedde en... vulde potten met zaad van onder andere paprika en pepers. Ook plantte zij weer een flink aantal nieuwe aardbeiplanten.
 
Mocht je op zoek zijn naar herbruikbare, goedkope potten van een redelijk formaat? Kijk dan eens bij een bouwmarkt. De zwarte potten op de foto's hierboven kochten wij voor € 0,50 per stuk bij Praxis, waar men deze potten 'wegwerppotten' noemt. Huh? Dat is zo typerend de wegwerpmaatschappij, zzzzucht... De potten vind je bij de bouwemmers enzo en dus niet op de tuinafdeling of wat daar op lijkt. Er zitten geen afwateringsgaten in de bodem van de potten, maar met een boor heb je die zo gemaakt.
 
 





Hier een rare snijboon nog in het zakje.
 
  
En hier die andere snijboon die ze in de grond stopte... We hebben een extra tuinbed gemaakt voor bonen, natuurlijk snijbonen en sjieke broer haricots verts.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Doorkijkje door de kas, nu eens van voor naar achter...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 
 


 We plantten twee nieuwe rabarberplanten.
















Jolanda haalde vandaag weer geen wit voetje in de tuin... Voor de liefhebbers; dit waren zondagochtend nog roomwitte sokken met lichtblauwe stipjes...






















Ondanks het vele en harde werken, was het ook weer een heel ontspannen dag... Martin zit hier heel lief te spelen met het wonderschone bloempje op de foto bovenaan dit blog...

En zo was het weer een heerlijke en prachtige moestuindag die ons helemaal in balans bracht!

 

7 opmerkingen:

  1. Heerlijke foto's, verhaal en samen genieten. Wat een luxe zo'n tunnel! Herkenbare vieze sokken hihi.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, Ha, ik ben dus niet de enige met van die vieze sokken! Toch gek, ik hou echt mijn laarzen aan... ;-)

      Verwijderen
  2. leuk verhaal!
    wij hadden op ons landje een composthoop, daar ging alle uitgetrokken onkruid en afgezaagde takken op.
    hier in mijn tuin achter het huis heb ik ook een bak stan zonder bodem.. daar gaan de koffiedrab, theeblaadjes, groente en fruitafval en herfstbladeren en gras van het maaien in en 1x per jaar strooi ik dat weer uit in de tuin.
    thuis liever geen onkruid in de compostbak, daar dit heeeeeel lang goed blijft en geheid weer uitloopt als je de compost verspreidt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik geniet van jullie blog Van het plezier waarmee jullie werken en erover schrijven. Ik zag laatst dat ze de groenbeplanting bij mij in de buurt aan het opvullen waren met planten uit pot. Toen ik vroeg wat ze met de lege potten deden, kreeg ik te horen dat dit in de plastic container ging. Nou niet dus, ik heb weer een hele stapel. Zij blij en ik blij. Een fijne manier van hergebruik.
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Petra, leuk om te horen! En als wij iets leren 'op de tuin' is het wel het herherhergebruiken van materialen. Werkelijk alles wordt hergebruikt, superleuk om te zien en aan mee te doen.

      Verwijderen
  4. Alle onkruid waar geen rijp zaad aan zit kun je óf composteren, óf ter plaatse laten verdrogen, dus schoffelen bij zonnig weer is voldoende. Het composteert ter plekken en vult dus meteen de humusvoorraad aan. De grond houdt beter vocht vast en er komen meer gunstiger bodemdiertjes, die de plaaginsecten onder de duim houden. Als er onkruiden met dikke penwortels zijn die je uit moet graven, zoals paardenbloemen, kun je het blad er af draaien en de wortel op de composthoop gooien.
    Wanneer je met het schoffelen grond op hoopjes krijgt doe je het niet goed: probeer je schoffel zo plat of je hark zo ondiep te houden dat je geen grond meeneemt. Oefen op een stukje zonder onkruid of vraag aan iemand met meer ervaring om het je voor te doen. De bovenste laag grond is juist de belangrijkste: nooit weghalen!
    Als je wilt composteren moet er zo min mogelijk grond aan de planteresten zitten, want dan wordt het niet warm genoeg en krijg je geen goede compost.
    Misschien loont het om een boekje aan te schaffen dat je leert hoe te composteren. Het is niet moeilijk, maar je moet even goede instructies krijgen. Sommige moestuin verenigingen geven er les in of houden af en toe een lezing. Dat levert veel kennis op.
    Succes gewenst, groetjes, Marjolijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marjolijn, dankjewel voor deze gouden tips! Hier hebben we wat aan, super! En vooral ik hoef dus niet meer zo diep te ploegen met mijn schoffeltje... Scheelt ook weer energie ;-)

      Verwijderen