woensdag 29 mei 2013

Hartig taartje met snijbiet en feta



 
















Dit is lekker! Wij hadden niet verwacht dat dit recept zo lekker zou zijn. Dit gaan we zeker vaker maken. De taartjes met snijbiet en feta zijn goedkoop, makkelijk en snel te maken. Kijk, dat is wat we nodig hebben als we uit de moestuin komen of er nog naar toe willen gaan.
In veel recepten geven we geen exacte hoeveelheden ingrediënten aan. Het maakt in dit soort recepten namelijk niet zo veel uit... Wij gebruiken hoeveelheden die we lekker vinden. Snijbiet slinkt trouwens behoorlijk (net als spinazie), dat is dan wel weer handig om te weten...
De hartige taartjes met snijbiet en feta zijn ook heerlijk als lunch of als hartig hapje bij een goed glas wijn of rosé.

Je hebt nodig:

- Bladerdeeg, je hebt twee plakjes nodig om één taartje te maken.

- Snijbiet.

- Knoflook.

- Ui.

- Feta.

- Melk.

- Sesamzaad.

 

Zo maak je de flapjes met snijbiet en feta:

- Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden.

- Haal bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien.

- Fruit de ui met de knoflook (niet bruin laten worden).

- Voeg schoongemaakte en kleingesneden snijbiet toe en laat slinken.

- Verkruimel de feta over het snijbietmengsel.

- Leg een plakje bladerdeeg neer en schep een hoopje van de snijbietvulling erop.

- Maak de randen nat en leg een tweede plakje bladerdeeg er bovenop.

- Druk de randen aan twee kanten goed aan met een vork.

- Maak de bovenkant nat met een beetje melk en strooi er wat sesamzaad over heen.

- Bak de taartjes met snijbiet en feta ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden totdat ze gaar en goudbruin zijn.

 

Eet smakelijk!

maandag 27 mei 2013

Moestuinmaandag 27 mei




 
Hoe het gaat in de tuin? Goed! Kijk maar... Afgelopen zaterdag oogstten we onze eerste aardbei. Best een forse, nog een beetje wit aan de bovenkant. En als aardbei geen bruin plekje had (niet te zien op de foto), hadden we hem nog lekker even laten hangen. Nu hebben we aardbei samen lekker opgepeuzeld ;-).


 


















De knolvenkel groeit als... kool eeeeh... knolvenkel!






























Zaadjes worden baby's...









En baby's worden peuters, wat gaat dat snel!



 
 
Ach, kijk die sla nou toch? Het lijkt wel echte sla!
 
 
Zelf uit zaad opgekweekte tuinbonen...




























'Loslaten' in het bed van de peulgewassen.

 
De watermeloen lijkt het niet naar zijn zin te hebben...
 


 
 
De tomaten gelukkig wel!
 

 
 
Wat we trouwens vooraf nooit gedacht en nooit verwacht hadden... Is dat we zo intens zouden genieten van het groeien van onze prachtige... tuinbonen... 
 
  


                                                                     
 
 
  1.  
  2.  
  3.  
  4.  
  5.  
  6. Sugarsnaps
 
en doperwten.
 
 
 
 
Heb jij dat nou ook, dat je zo intens geniet van alles wat er in je tuin gebeurt?
 
Genieten van deze witte koolplantjes, die zo klein en teer waren en nu iedere dag een beetje sterker lijken te worden...
 
 
 
En van deze prachtige aardappelplant, want ja de aardappelplantjes komen nu ook bij ons echt 'boven'! En ook de aardappels laten zich door niets of niemand gek maken en doen hun ding in hun eigen tempo...
 





















Daar kunnen wij nog heel wat van leren!

vrijdag 24 mei 2013

Balans in de tuin





 
Wat was het mooi weer afgelopen zondag, eerste pinksterdag! En ja, daar worden wij moestuiniers in de regel erg enthousiast van. En dus togen we naar de moestuin om daar eens even een flinke slag te slaan...
 
 
We namen een tuintafeltje mee dat werkeloos stof stond te vangen in de kelder en creëerden daarmee een gezellig zithoekje.
 
 
 
Martin bouwde eigenhandig een hekje om de voorkant van onze tuin af te schermen van het looppad.
 
 

 
In de tunnelkas maakten we twee houten verhogingen om heel veel potten met zaailingen op te kunnen zetten.
 
 
 
Martin verplaatste de 'grondberg' die we de afgelopen maand maakten. Bij het schoffelen en wieden komen grond en onkruiden vrij die we op een berg(je) gooien. Geen idee of andere moestuiniers dit ook doen en ook geen idee waar je deze grond anders laat. In ons volkstuincomplex zijn geen afvalbakken of containers aanwezig, je moet zelf voor afvalverwerking zorgen. Heb jij ook zo'n berg(je) en wat doe je dan met deze grond? Laat het ons weten!
 
 

 
Jolanda wiedde en wiedde en wiedde en... vulde potten met zaad van onder andere paprika en pepers. Ook plantte zij weer een flink aantal nieuwe aardbeiplanten.
 
Mocht je op zoek zijn naar herbruikbare, goedkope potten van een redelijk formaat? Kijk dan eens bij een bouwmarkt. De zwarte potten op de foto's hierboven kochten wij voor € 0,50 per stuk bij Praxis, waar men deze potten 'wegwerppotten' noemt. Huh? Dat is zo typerend de wegwerpmaatschappij, zzzzucht... De potten vind je bij de bouwemmers enzo en dus niet op de tuinafdeling of wat daar op lijkt. Er zitten geen afwateringsgaten in de bodem van de potten, maar met een boor heb je die zo gemaakt.
 
 





Hier een rare snijboon nog in het zakje.
 
  
En hier die andere snijboon die ze in de grond stopte... We hebben een extra tuinbed gemaakt voor bonen, natuurlijk snijbonen en sjieke broer haricots verts.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Doorkijkje door de kas, nu eens van voor naar achter...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
 
 


 We plantten twee nieuwe rabarberplanten.
















Jolanda haalde vandaag weer geen wit voetje in de tuin... Voor de liefhebbers; dit waren zondagochtend nog roomwitte sokken met lichtblauwe stipjes...






















Ondanks het vele en harde werken, was het ook weer een heel ontspannen dag... Martin zit hier heel lief te spelen met het wonderschone bloempje op de foto bovenaan dit blog...

En zo was het weer een heerlijke en prachtige moestuindag die ons helemaal in balans bracht!

 

woensdag 22 mei 2013

Aziatische noedels met broccoli en speklapjes


 
 
 
 
 

 








Dit keer geen vegetarisch recept, maar een recept met varkensvlees. We eten steeds minder vlees, maar af en toe vinden wij vlees als een biologische speklap toch wel erg lekker. Gemarineerd in sojasaus, honing en sambal het allerlekkerst. Ook lekker op de barbecue!

Ingrediënten voor twee personen:
- 3 tenen knoflook.
- 2 uien.
- 5 middelgrote wortelen.
- 1 stronk broccoli.
- 2 speklappen.
- Sesamzaad.
- Glutenvrije sojasaus.
- Glutenvrije oestersaus.
- Glutenvrije sambal.
- Honing.
- Zwarte peper.
- Glutenvrije noedels, bijvoorbeeld rijstnoedels.


Zo maak je de Aziatische noedels met broccoli en spek:
- Snij de speklappen in kleine reepjes en marineer deze met twee tenen knoflook uit de pers, een flinke theelepel sambal, wat honing en een scheut sojasaus.
- Snij de uien in ringen, de wortelen in plakjes en de broccoli in kleine roosjes.
- Doe de uien samen met een teen geperste knoflook in de wok.
- Voeg na een paar minuten de wortel en broccoli toe. Laat even meebakken.
- Voeg een scheut sojasaus en een scheut oestersaus toe (niet te veel want dan wordt het erg zout).
- Voeg een klein kopje water toe om te stoven. Laat met het deksel op de pan ongeveer 10 minuten stoven.

- Bak de spekreepjes in een pan of gril mooi bruin.
- Rooster de sesamzaadjes in een droge pan zodat ze meer smaak krijgen.

- Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing  op de verpakking.
- Zodra de noedels klaar zijn, verdelen over de borden.
- Groenten erbij scheppen en bovenop de spekreepjes verdelen.
- Bestrooien met de sesamzaadjes en wat zwarte peper en serveren maar, natuurlijk met eetstokjes (chop sticks)!

Eet smakelijk!

maandag 20 mei 2013

Moestuinpinkstermaandag 20 mei




















Dit is em dan, onze eerste moestuinoogst! En lekker! Voor ons natuurlijk de allerlekkerste radijs die we ooit gegeten hebben, maar dat is logisch ;-)






















En dat ondanks de enorme hoosbuien van afgelopen week... Het moestuincomplex stond blank. En dan zie je dat het gras bij de buren niet altijd groener is. De tuin van onze buurvrouw 'op de tuin' had opeens een heuse 'vijver'... En dat wil je dus net niet...




























Nee, dan viel het bij ons nog best mee...











De aardbeien staan er goed bij. Helaas is onderstaande aardbei er niet meer... Weggerot...













Daarom bedekten we de grond van de aardbeien in de volle grond met een laagje stro. Hopelijk helpt het!










Eerder deze week drapeerden we twee netten over onze bessenstruik om te voorkomen dat de vele vogels hem leegeten. De twee netten 'naaiden' we lekker profi met tuintouw aan elkaar.




























Vliegebeesten in de kas die onze baby's komen plagen, zijn niet welkom. Daarom hingen we deze plakstrip op waarvan het principe gebaseerd is op de ouderwetse 'vliegenplakslinger' die een jaar of 30 geleden in vrijwel ieder huis hing. Ken je hem nog?







Met de 'ertjes' van jongste leasedochter gaat het uitstekend, dit worden echt de allerlekkerste ooit!














vrijdag 17 mei 2013

Na regen komt...




















Na regen komt... Nog meer regen? Blubber? Onkruid? Allemaal volop te vinden in onze moestuin en waarschijnlijk ook in de jouwe...

Maar... als echte moestuinvrouw sloeg Jolanda afgelopen woensdagmiddag haar slag; het was even droog en dus kon zij naar de tuin! Martin niet, die moest centjes verdienen in een, niet zo enerverend kantoorgebouw.  Waar hij overigens wel heel enerverend werk doet hoor!

Toen Jolanda woensdag bij de tuin aankwam, sloeg de schrik haar om het hart. Want wat was hier gebeurd? De tuin leek een grote ontplofte onkruidwoestenij. En dat terwijl we maandagavond nog zo druk bezig geweest waren met schoffelen, onkruid verwijderen en het voor de vogels onder een net verstoppen van onze bessenstruik...









Onkruid
en nog meer
onkruid...








  
Dus hard aan de slag! Wel rustig lopen... want de bodem is een glijbaanachtige kleiige blubbiewubbie. Met uitglijgevaar. En dat wil je niet, want dan krijg je
remsporen op je mooie stukje grond...



 
 




En hee, is daar een vogel achter Jolanda aangelopen?
Jolanda heeft overigens niet schoenmaat 62 mocht je dat nu denken...











Uitjes met onkruid, of is dit
onkruid met uitjes?









 Zelfs de blubbiewubbie is ruim voorzien van onkruid...





















Maar dan gaat de zon schijnen!











 




En verruilt de appelboom zijn schitterende bloesempracht voor een wild, vol en frisgroen bladerdek...

Staat de sla er van onkruid ontdaan weer fris en stralend bij...








 
Brengt de natuur je op hele nieuwe, spannende, inspirerende en creatieve culinaire ideeën...

 
 








Wat dacht je van rode kool met... aardbei?











En staat de snijbiet schitterend te stralen in de zon...




















Wat een prachtige dag!