dinsdag 18 juni 2013

Lekkerrrrr!

Onvoorstelbaar mooi en onvoorstelbaar lekker, aardbeien uit eigen moestuin!
























 
 








 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


maandag 17 juni 2013

Moestuinmaandag 17 juni




















Wat was het een fantastische week in de moestuin! Mocht je Jolanda elders gemist hebben, ze was dus daar... in de tuin.
 
En wat gaat het hard nu! Pfoeh... Hard werken om vervolgens vuil, vies, zweterig, moe en zeer voldaan thuis te komen...
 
Deze week kunnen we ook wel de week van groei en bloei noemen, kijk maar...
 
 







De boontjes en peulen gaan lekker....
 


















Dit is voor ons een heilig boontje... door het bijtje of is het een hommel? Wij zien het verschil (nog) niet... *schaam, schaam*. Wie vertelt het ons?









Een nieuw aangelegd bed voor kolen, we verwachten er nog een paar ;-)




















Jolanda was tot tranen geroerd door de breekbare schoonheid van de eerste courgetteknoppen en bloemen...























De courgettes buiten de kas, in de volle grond, doen het trouwens minder goed...









 








Even pauze voor tuinhandschoenen en gereedschap











De aubergine neemt geen pauze, de eerste bloemknop is door ons gesignaleerd!























De Javaanse radijs heeft ook een enorme gedaantewisseling ondergaan. Nu beginnen we te begrijpen waar de naam Rattenstaartje vandaan komt... Dachten wij toch dat de vruchten (radijzen) net als bij de 'gewone' radijs in de grond gevormd werden...





























De rode groeit als... kool natuurlijk!










De pompoen ontwikkelt zich boven verwachting en er verschijnen ienieminiekleine pompoentjes, zo mooi!




















En ook deze week weer genoten wij immens en intens van al het moois dat onze prachttuin ons biedt.









 

woensdag 12 juni 2013

Humus




Humus wordt ook wel hoemoes of hummus of iets waar daarop lijkt genoemd. Wij kennen het al jaren en de allerlekkerste aten we toen we een paar jaar geleden door Syrië en Jordanië reisden. Slechts drie jaar geldeden bezochten we het prachtige Syrië waar we ontzettend welkom waren en genoten van de gastvrijheid van heel veel lieve Syriërs. Onbegrijpelijk en vreselijk verdrietig dat het daar nu zo'n ontzettende bende is. Ons hart gaat dan ook uit naar alle Syriërs en we hopen voor hen dat het heel snel vrede is...

Zeer regelmatig keren wij in gedachten terug naar dit prachtige land. En wat kun je dan beter eten dan humus? Romig en zacht en met een behoorlijke scheut olijfolie als garnering. Heerlijk op een wrap met sla, tomaat, olijven en/of komkommer, of lekker dippen met plat (Turks) brood, of op een donkerbruine glutenvrije boterham met wortel. Brood met humus is trouwens een prima meeneemlunch!

Wij gebruikten een blikje kikkererwten, maar je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken die je eerst weekt en kookt.

Ingrediënten:
- Kikkererwten, 1 blikje.

- Knoflook, 1 teen.

- Tahin, grote eetlepel.

- Citroensap, flinke kneep.

- Zout.

- Olijfolie.

- Komijnpoeder.

- Gerookt paprikapoeder.
 

Aan de slag:
- Gooi het blikje kikkererwten leeg in een zeef en vang het vocht op.

- Doe de kikkererwten met wat kikkererwtenvocht met de knoflook, tahin en het citroensap in een keukenmachine en maal heel fijn tot een pasta. Het moet een lekkere smeuige pasta worden, voeg extra kikkererwtenvocht toe als het mengsel te dik is.

- Voeg eventueel een beetje zout toe.

- Serveer in een schaaltje  en bestrooi aan de ene kant met komijnpoeder en aan de andere kant met gerookt paprikapoeder.

- Giet er een flinke scheut goede olijfolie over en serveer.

Eet smakelijk!

 

 

 

maandag 10 juni 2013

Moestuinmaandag 10 juni




Vorige week maandag mochten via Marktplaats ergens in Dordrecht een groot aantal tuintegels ophalen. Gratis. Superlief, en we zijn er dan ook heel blij mee!

En na alle blubbiewubbie van de laatste tijd werd het ook wel tijd een iets stabieler ondergrond te creëren in de moestuin. Iets hoor, we zijn nu eenmaal geen professionele straters...










Het eerste straatje...






                                          
 
 
   
 
En nog een... 

Zo gaat ie goed, zo gaat ie lekker...
































De tegelheld!











Maar er waren nog meer tegels..







 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
En toen waren we het spuugzat en hebben we de rest van de tuin geasfalteerd...
 
 
Neeee, natuurlijk niet, want o, o, o, het was even afzien, maar wat zijn ze handig die tegelpaadjes in de tuin!
 
En er was nog zoveel meer moois...
 
 
 
 
 
 
 
Onze eerst sla-oogst!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En de oogst van onze eerste 'toverradijzen', in de kleuren rood, geel en wit en wat zijn ze lekker! 
 
 
 
 




              













Hopelijk over een tijdje lekker... hutspot!










Uien en wortel...
           














En wat dacht je van deze? Onze eerste echte aardbeienoogst!  























En ze smaken net zo lekker als ze eruit zien!



 
 
 
 
 




 

donderdag 6 juni 2013

Paniek in de moestuin





En toen was er paniek in de moestuin. En nee, niet om dit leuke, schattige spinnetje...  
Martin is niet bang voor en van spinnen, hoewel hij er niet dol op is. Althans niet van die grote, zwarte, langharige (?) huisspinnen die heel hard langs komen rennen of boven je hoofd bungelen als je net lekker op de bank hangt zit... Ken je ze? Maar... Martin is dapper en zet dit soort spinnen resoluut buiten als hij ze tenminste te pakken krijgt... Krijgt hij de spin niet te pakken, dan piest Jolanda bijna in haar broek van het lachen.

Want ondanks dat Jolanda nooit spinnen oppakt en buitenzet (zij laat ze gewoon lekker zitten waar ze zitten...), is ook zij niet bang meer voor spinnen sinds zij in Costa Rica geweest is. Daar zag zij echt grote(!) vogelspinnen zo uit hun holletjes kruipen. En die holletjes zijn 'gewoon' gaten in de grond... Loop je overdag zonder nadenken overheen met je teenslippertjes of blote voeten... In de schemering kun je dat beter niet meer doen, want dan komen de vogelspinnen tevoorschijn...
Maar nee, geen paniek dus in onze moestuin om een spinnetje.
De paniek ontstond bij deze spin! Voor zover wij kunnen nagaan is dit een wolfspin. Mocht jij in deze spin een ander typje herkennen, laat het ons weten! De wolfspin is lid van de familie Lycosidae. Deze spinnen gebruiken hun spinsel niet om vallen te maken voor prooien. Ze spinnen een lijn die ze gebruiken om niet in dieptes te vallen of weg te waaien. Wolfspinnen hebben een goed gezichtsvermogen (de meeste andere spinnen hebben dat niet) en kunnen daardoor goed jagen.
Tot zover de theorieles over de wolfspin... Zoals je op de foto kunt zien, draagt deze wolfspin een wit bolletje met zich mee. Jolanda zat op haar knieën in de tuin te ploeteren toen ze deze spin met een wit bolletje langs zag zwieren. Ze vroeg zich direct af wat dat witte bolletje nou was, staakte haar bezigheden en bekeek mevrouwtje spin met baby's in wording uitgebreid. Vrouwelijke spinnen dragen hun bevruchte eitjes namelijk mee in een wit bolletje. Dit witte bolletje is een eicocon, een ronde zak van draad. Na het uitkomen van de eitjes klimmen de jongen op de rug van hun moeder die ze op die manier overal mee naar toe sjouwt.  
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Om de een of andere reden raakte mevrouwtje spin van de leg en liet haar eicocon wegrollen. Met ingehouden adem keek Jolanda  toe, ingrijpen leek haar op dit moment  niet wenselijk. Mevrouw spin raakte volkomen in paniek toen ze haar coconnetje niet meer zag. Echt pure paniek! Ze rende in het rond en groef als een dolle om haar kindjes weer terug te vinden.







 
 
 
 
 
 
 
 
Toen ze dicht genoeg in de buurt was, gaf Jolanda heel zachtjes het witte bolletje een duwtje in de richting van de spin. Heel voorzichtig met een blaadje... Toen moeder spin herenigd werd met haar eicocon zat Jolanda met tranen in haar ogen toe te kijken. Moederspin zat bovenop het witte bolletje om haar kindjes te beschermen en haar paniek was helemaal verdwenen.

Wat is de natuur toch mooi!

 

woensdag 5 juni 2013

Auberginetaartjes met pasta





















Dit is weer zo'n kraker! Een vegetarisch Italiaans recept, lekker, snel en makkelijk te maken. Serveer de auberginetaartjes met een eenvoudige pasta met olijfolie en Parmezaanse kaas. Karig? Nee hoor, probeer maar! Je moet hiervoor wel een echt goede olijfolie gebruiken, anders is het verschrikkelijk vies... Over goede olijfolie schreef Jolanda het blog 'O, o, olijfolie'; de link vind je hier. Echt goede (bak)olijfolie en nog veel meer lekkers koop je bij www.foodelicious.nl.


Je hebt nodig:
- Aubergine.

- Tomaten.

- Mozzarella.

- Parmezaanse kaas.

- Bak(olijf)olie.

- Olijfolie, echt goede.

- Glutenvrije pasta, bijvoorbeeld spaghetti of tagliatelle.

- Zout.

- Verse zwarte peper. 

Bereiding:

- Snijd de aubergine in dunne plakjes en bestrooi met een beetje zout.

- Verhit een ruime hoeveelheid bak(olijf)olie in een grilpan en bak hierin de aubergineplakken gaar en goudbruin.

- Snijd de tomaten in plakjes, leg in een ovenschaal en bestrooi met oregano en een beetje (Himalaya)zout.

- Rooster de tomaten in een hete gril.

- Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking in water met een beetje zout.

- Leg de plakken aubergine als ze gaar en goudbruin zijn in een ovenschaal.

- Leg de gegrilde plakjes tomaat bovenop de aubergine.

- Snijd de mozzarella in plakjes en leg deze bovenop de plakjes aubergine met tomaat.

- Bestrooi met een beetje verse zwarte peper.

- Laat de mozzarella in een hete gril of oven smelten.

- Giet de pasta als deze beetgaar is af en verdeel over borden.

- Laat iedereen zelf naar eigen behoefte olijfolie over de pasta gieten en bestrooi royaal met Parmezaanse kaas en verse zwarte peper.

- Schep de auberginetaartjes op de pasta en begin met genieten...

 
Eet smakelijk!

maandag 3 juni 2013

Moestuinmaandag 3 juni






















Wat gaat de tijd toch snel. En wat gaat het toch hard in de moestuin!


Het lijkt erop dat we voorlopig niet op hete kolen hoeven zitten...  De rode kool staat er prachtig bij.






























En ook de bloemkool doet het!











De rucola danst met de radijs of danst de radijs met de rucola? Het is in ieder geval een heel gezellig onderonsje...




















 





En dan die Javaanse jongens! Je kunt wel zien dat deze radijzen die luisteren naar de naam Rattenstaartjes van een beetje zon en warmte houden.
















De pruim krijgt heuse pruimpjes...











Onze stadstuin (bij ons woonhuis) ontwikkelt zich tot filiaal... Filiaal van de moestuin!










Met heuse aardappels in mand.

















Doperwtjes in zinken teil.


















Lekker veel sla...











En bonen in potten bij het zitje zodat je lekker 'in de bonen' kunt zijn...




















Onze laatste aankoop is deze fantastische, compacte en praktische zogeheten balkonkas, wat een aanwinst!













 













Natuuuuuurlijk staat kasje al helemaal vol...













Ja, het moestuinierseizoen is echt begonnen!