vrijdag 23 augustus 2013

Courgettesoep met of zonder zalm




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze soep is lekker! Zelf hadden we dat eerlijk gezegd niet verwacht... Courgettesoep associeerden wij toch vooral met een dikke, weeïge brei die zwaar op de maag ligt... Niet dus! Deze soep maak je extra lekker door het toevoegen van roomkaas met kruiden zoals Boursin. Je kunt de soep garneren met stukjes gerookte zalm, superlekker! Eet je je courgettesoep liever vegetarisch, dan laat je de zalm gewoon weg. Deze soep is makkelijk te maken en je zet hem supersnel op tafel. 

Voor 1,5 liter soep heb je nodig:
- 2 uien.
- 1 grote of 2 kleine courgettes.
- Olie om in te bakken.
- 1,5 liter (biologische) groentebouillon, biologische bouillonblokjes zijn verkrijgbaar bij o.a. Ekoplaza.
- 1 pakje roomkaas met kruiden zoals Boursin.
- Gerookte zalm als je wilt.

Aan de slag:
- Verhit olie in een pan en fruit de schoongemaakte en gesnipperde uien hierin.
- Voeg de in blokjes/stukjes gesneden courgette toe en laat ongeveer 5 minuten meebakken.
- Voeg 1,5 liter groentebouillon toe en breng aan de kook.
- Laat de soep ongeveer 20 minuten doorkoken.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep.
- Voeg de roomkaas met kruiden toe en laat deze smelten. Laat de soep niet meer koken. 

Serveer met in stukjes gesneden gerookte zalm. Eet smakelijk!

 

woensdag 21 augustus 2013

Courgettekoekjes met fetacreme






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dit vegetarische recept is van oorsprong Turks; mücver. Wij maken het al jaren, want het is zo lekker. Door onze enorme courgetteoogst die maar door- en doorgaat (!), hebben we dit jaar vaker dan ooit mücver gegeten en ja, deze courgettekoekjes zijn nog steeds overheerlijk. En dan is dit recept ook nog eens snel en makkelijk te maken. We zijn benieuwd wat jij van dit recept vindt!

Je hebt nodig voor ongeveer 12 tot 15 courgettekoekjes:
- 2 tot 3 kleine courgettes.
- glutenvrije bloem.
- lenteui.
- gedroogde munt.
- 2 eieren.
- zout.
- zwarte peper.
- olie om in te bakken, bijvoorbeeld kokosolie.
- feta.
- paar eetlepels melk.

Aan de slag:
-  Rasp de courgette en betrooi met wat zout. Laat ongeveer 20 minuten uitlekken in een vergiet en knijp daarna goed het overtollige vocht uit de geraspte courgette.
-  Bestrooi de courgette met een paar eetlepels glutenvrije bloem en meng met de eieren, de gesnipperde lenteui en gedroogde munt. Het moet een dikke pap worden. Voeg peper naar smaak toe.
- Verhit ruim olie in de de pan.
- Schep per courgettekoekje een eetlepel van het courgettemengsel in de warme olie.
- Bak aan beide kanten mooi goudbruin en gaar.
- Laat na het bakken even uitlekken (op keukenpapier).
- Verbrokkel ondertussen de feta en meng met een paar eetlepels melk totdat het een dikke crème wordt. Roer er naar smaak zwarte peper door.

Serveer de courgettekoekjes warm met de koude fetacrème. Eet smakelijk!

maandag 19 augustus 2013

Moestuinmaandag 19 augustus

























Vorige week waren we naar ons huisje in het bos in Drenthe. We hebben een heerlijke week gehad! Voor het eerst sinds we de moestuin 'hebben', lieten we deze een week onbeheerd, onbemand en onverzorgd achter... Oei! Best spannend hoor, als je na een week eindelijk weer gaat kijken...
Het onkruid tierde welig... Dat woekert lekkert voort, want het grootste deel van vandaag goot het hier in Dordrecht. Donder en bliksem en enorme hoosbuien. Inmiddels is het droog, hopelijk kunnen we morgen aan de slag in de tuin.
Het onkruid was overigens niet het enige dat het goed doet...

Bovenaan dit blog een foto van onze prachtige groene kool, Wonderschoon met een druppel water gevangen in het licht...



Hoe vind je onze aubergine? Geweldig toch?































Het blijft toch wonderlijk om te zien dat dit dezelfde aubergine is...










Vreemd, dat onze andere twee aubergines een andere, lichtere meer bruine kleur hebben dan de donkerpaarse. Als jij weet hoe dat kan of komt, horen we dat graag, we hebben namelijk geen idee. De vruchten groeien aan dezelfde plant.





























We weten dat je geen appels met peren moet vergelijken...

































Met pruimen dan maar?










De tuin is weelderig groen. Op de voorgrond kolen in wording en op de achtergrond de aardappelen. Gauw eens kijken of ze al groot zijn.






























En jaaaaahaaaa! We hebben een pompoen! Nou ja, pompoentje dan, maar we koesteren hem, dat wil je niet weten...











Natuuuuuuurlijk lagen er weer wat courgettes op ons te wachten... En ja hoor, we vinden ze nog steeds lekker!



 

 


 
 

 

 

 

 
 

dinsdag 6 augustus 2013

Wecken; handleiding




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Omdat wecken nu eenmaal niet zo veelvuldig meer gedaan wordt en omdat je vast, net als wij , voordat je besluit te gaan wecken, hierover heel veel vragen hebt, hebben wij deze handleiding voor je gemaakt. Let wel; het gaat hier specifiek om wecken in een Weckketel (van het merk Weck) met thermostaat. Wij hebben gekozen voor een emaille weckketel met thermostaat in verband met duurzaamheid en gebruiksgemak. Bij een weckketel met thermostaat hoef je niet zelf met een thermometer je watertemperatuur te meten en controleren. Dit doet de thermostaat voor je.

 
Wat heb je nodig: 

- Ingrediënten om te wecken, zoals groenten en fruit, deze moeten altijd zo vers mogelijk en onbeschadigd zijn.

- Weckketel.

- Weckpotten met deksels, deze moeten onbeschadigd zijn.

- Weckringen (rubberen ringen) voor het afsluiten van de potten, deze moeten onbeschadigd zijn.

 -Weckklemmen, om de potten dicht te houden als ze nog niet vacuüm getrokken zijn door het wecken, deze moeten onbeschadigd zijn.

- Soda voor het steriliseren van de potten.

- Kokend water voor het steriliseren van de potten.

- Trechter voor het zonder knoeien vullen van de potten, belangrijk in verband met hygiëne.

- Glastang om zonder je handen te branden de weckpotten uit de weckketel te kunnen halen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Waar moet je op letten: 

- Zorg bij alles wat je doet voor een zo hoog mogelijke mate van hygiëne!

- Groenten en fruit moet altijd zo vers mogelijk, onbeschadigd en goed schoongemaakt zijn.

- Steriliseer je weckpotten en attributen voor gebruik altijd met kokend water en soda. Gebruik nooit vieze of beschimmelde potten en attributen!

- Controleer of alle attributen onbeschadigd zijn. Vervang beschadigde ringen, potten e.d. door nieuwe, onbeschadigde exemplaren.

- Zet weckpotten op een theedoek voor je ze vult. Zo kunnen ze niet barsten door temperatuurverschillen in het koude weckglas, warme vloeistoffen en/of een koude ondergrond zoals een aanrechtblad.

- Gebruik bij het vullen van weckpotten een vultrechter. Zo voorkom je dat je knoeit langs de randen van de potten, dit is belangrijk in verband met hygiëne!

- Vul potten tot aan de onderkant van de glasrand. Dit geldt voor alle nieuwe potten die nu verkrijgbaar zijn. Oude potten (met een vlakrand, massiefrand of groevenglas) vullen tot maximaal 2 cm. onder de glasrand.

- Na het vullen van de weckpot, span je de rubberen ring op het deksel van de weckpot. De deksel met (natte) ring op de weckpot leggen zonder te verschuiven.

- Plaats per weckpot twee inmaakklemmen op de pot. Je kunt deze eenvoudig naar beneden duwen tot ze onder de uitstekende rand van de weckpot klemmen.

- Plaats altijd een bodemrooster op de bodem van de weckketel.

- Plaats de weckpotten in de ketel en zorg ervoor dat ze niet te dicht tegen elkaar of de wand staan.

- Vul de weckketel met water totdat de weckglazen tot 3/4 onder water staan. Bij twee of meer lagen elkaar, water toevoegen tot 3/4 van de bovenste laag onder water staat. De onderste potten staan dan dus helemaal onder water.

- De temperatuur van het water moet bij het vullen ongeveer hetzelfde zijn als de temperatuur van de inhoud van de weckpotten. Doe je dit niet, dan heb je grote kans dat het wecken mislukt.

- Hou je aan de voorgeschreven weckduur. Wecktijden vind je bijvoorbeeld op www.weckenonline.com.

- Haal de weckglazen met een glastang uit de weckketel als de weckduur verstreken is. Laat de weckpotten niet in de weckketel afkoelen, omdat je hiermee de verhittingsduur verlengt.

- Plaats de weckglazen na het wecken op een vochtige theedoek en niet op een koude ondergrond (aanrecht). Dit om te voorkomen dat de glazen barsten of kapotspringen door het temperatuurverschil.

- Laat de inmaakklemmen op de potten zitten! Haal deze voorzichtig van de weckpotten af als deze helemaal afgekoeld zijn.

- Doe na het afkoelen en het verwijderen van de inmaakklemmen de zogeheten 'deksel-aanraakproef'; raak het deksel aan om te kijken of de deksel goed vast zit. Het oranje lipje van de inmaakring wijst duidelijk naar beneden. Controleer gevulde weckpotten regelmatig.

- Zit de deksel niet goed op de pot en/of wijst het oranje lipje naar boven? Dan moet je de inhoud van de weckpot weggooien.

- Bewaar de weckpotten in een vorst- en zonvrije ruimte op kamertemperatuur of koeler.

- Open de weckpotten door aan het oranje lipje van de inmaakring te trekken. Dit gaat heel eenvoudig en gemakkelijk.
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Succes en heel veel plezier met wecken!
 

 

 

 

 

vrijdag 2 augustus 2013

De oogst van juli


























Wat een prachtige oogst hadden we in de maand juli...


























 




 
 
 
 


                                



















                                                                



























 
 





 Vrolijke noot...

 
 

 
 
 


























En blije vrucht...








donderdag 1 augustus 2013

Pittige snijbiet met kikkererwten en paprikakip




















Dit is zo ontzettend lekker! Het pittige van de snijbiet met kikkererwten combineert verrukkelijk met kip met paprikapoeder. Dit recept gaan wij zeker vaker maken!

Ingrediënten voor 2 personen:
- Scheutje olijfolie.
- 2 tenen knoflook.
- 1 grote ui.
- Twee theelepels glutenvrije sambal.
- Flinke bos snijbiet.
- 1 blik kikkererwten.
- 2 theelepels garam massala.
- Snufje zout.

- Kippendijen, kluifjes, poten of wat je maar wilt.
- Gerookt paprikapoeder.
- Bakolijfolie om de kip in te bakken.

Bereidingswijze:
  

- Bestrooi de kip royaal met gerookt paprikapoeder.
- Verhit bakolie in een koekenpan en bak de kip hierin gaar en mooi bruin.
- Snij de ui in halve ringen, snipper de knoflook en fruit dit in de olijfolie.
- Als de uien glazig zijn de grof gesneden snijbiet toevoegen (slinkt erg).
- Voeg de kikkererwten, de sambal en wat zout toe zodra er weer ruimte in de pan is en laat het geheel een paar minuten doorstoven.
- Voeg de garam massala toe en roer goed door. 

Serveren en genieten. Eet smakelijk!