donderdag 31 oktober 2013

Boekentip; 'Zoet, zuur & zout' ****


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nu het werk in de moestuin steeds minder wordt we steeds minder in de tuin komen vanwege het slechte weer, hebben we weer meer tijd voor onze andere hobby's als lezen, boeken, koken en eten. En het werk in onze moestuin? Ach, dat loopt vast niet weg...
 
In 'Zoet, zuur en zout' beschrijft auteur Diana Henry talloze technieken voor het conserveren van fruit, groente, vlees en vis. Wij vinden dit een nogal saaie en statische omschrijving van de inhoud van dit juist zo frisse en sprankelende boek. 

Wat dacht je bijvoorbeeld van ingelegde chilipepers, New Yorkse zoete cranberrymosterd, limoenmarmelade met rum, ansjovispasta, mijn moeders limonade en pompoenpickle? Saai? Neeeee! 

Zelf zijn wij ook erg benieuwd naar de smaak van rabarber-rozen-kardemomjam en Scandinavische ingelegde komkommers... 

Dit boek is goed en helder geschreven, de recepten zijn duidelijk en de foto's zijn prachtig. Je wilt gelijk aan de slag. Klik hier voor een inkijkexemplaar van dit boek. 

'Zoet, zuur en zout' is te koop voor € 22,50 en wat ons betreft echt een tip voor de komende feestdagen.


Wij beoordelen dit boek met **** uit *****

De tuinier en de kok's 'grote zus' Consuminderen met Plezier kun je nu ook volgen op Facebook, klik hier voor de link. Je vindt hier o.a. blogs van de tuinier en de kok, lekkere recepten, nieuws over moestuinieren, duurzaam leven en heel veel andere leuke onderwerpen.








 
 




 

 

woensdag 30 oktober 2013

Roombotercake met appel en kaneel


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoe bak je een verrukkelijke roombotercake om van te watertanden? En dan ook nog zonder cakemeel, bakmix en allerlei onnodige toevoegingen? Nou, zo!

Met appel en kaneel, maar deze cake is ook lekker met rozijnen, vanille(suiker) of chocola en/of stukjes walnoot of stemgember of eeeeh, nou ja, verzin het maar... Jolanda maakt cake en gebak altijd net iets minder zoet, door simpelweg minder suiker te gebruiken. Voor ons zoet genoeg!

Je hebt nodig: 

- 200 gram zelfrijzend bakmeel.

- 200 gram roomboter op kamertemperatuur (dus niet uit de koelkast!).

- 150 gram suiker, rietsuiker of basterdsuiker (kleur maakt niet uit).

- 4 eieren.

- 2 appels.

- Kaneel. 

Aan de slag: 

- Verwarm de oven voor op 160 graden.

- Mix de boter met de suiker en de eieren.

- Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg toe aan het botermengsel.

- Meng/mix tot een mooi cakebeslag.

- Voeg geschilde en in stukjes gesneden appel en een snuf kaneel toe.

- Vet een cakevorm in en vul deze met het cakebeslag.

- Bak de cake gaar en goudbruin in ongeveer 60 minuten in een voorverwarmde oven op ca. 160 graden.

- Je controleert of de cake goed gaar is door er met een breinaald/satéprikker in te prikken. Komt de breinaald/satéprikker zonder beslag uit de cake, dan is deze goed gaar. Blijft er beslag aan je breinaald/satéprikker kleven, dan zet je de cake terug in de oven om verder te garen.

- Laat de cake afkoelen in de vorm.

- Maak koffie, thee of (chocolade)melk, schenk iets te drinken in voor je (eventuele) kinderen...

 en dan smullen maar van je zelfgebakken roombotercake!
 
 
 
De tuinier en de kok's 'grote zus' Consuminderen met Plezier kun je nu ook volgen op Facebook, klik hier voor de link. Je vindt hier o.a. blogs van de tuinier en de kok, lekkere recepten, nieuws over moestuinieren, duurzaam leven en heel veel andere leuke onderwerpen.
 

 

 

 

donderdag 3 oktober 2013

De oogst van september



              













Ondanks dat september voor ons een korte moestuinmaand was door onze vakantie in Griekenland, was de oogst opperbest!
Sinds we terug zijn van vakantie zitten we bijna letterlijk tussen de appels, peren, stoofperen en kolen. Gelukkig geen hete kolen... dat scheelt enorm...



Nu het langzaam maar zeker toch echt weer herfst wordt, maken we weer lekker stamppot. Stamppot met rauwe snijbiet, natuurlijk uit eigen tuin! en gemarineerde speklapjes is een echte aanrader. Je vindt hier de link naar het recept.

Van een groot deel van de appels maakten en weckten wij appelmoes. Jolanda bakte een roomboterappelcake en een overheerlijke appeltaart, zo'n echt ouderwets lekkere... Recepten volgen binnenkort op dit blog.






Martin maakte de lekkerste appelstroop van de hele wereld! Echt waar, mocht je tijd en gelegenheid hebben en/of kunnen maken, maak dan eens zelf appelstroop. Die is veel lekkerder dan (bio) appelstroop uit de supermarkt.


        








Een heel groot deel van de stoofperen, zeer waarschijnlijk St. Remy, stoofden en weckten we. Het gevolg; 12 halve-liter-potten met stoofperen resideren in onze kelder. Yes, yes, yes! Vorig jaar maakte Jolanda maar twee keer stoofperen, omdat ze toen zo gruwelijk duur waren hier in de omgeving. Dat doen we dit jaar beter met stoofperen uit eigen tuin... 






















En dan onze witte kool, ach ja, onze witte kool! Wat waren we geroerd en aangedaan door de pracht van deze kool! Echt, het is geen grapje. We stonden tot tranen geroerd in onze keuken toen Martin de kool opensneed. Ook van binnen was dit namelijk een echte kool! Helemaal zelfgemaakt! Apetrots aten we deze allerlekkerste witte kool ooit, samen op. We blijven het wonderlijk vinden dat uit een klein zaadje een echte witte kool kan groeien.


 
Deze maand oogstten we ook nog een paar overheerlijke, zalig zoete aardbeien, de laatste (?) courgettes van dit seizoen, een super groene kool, ook zo'n prachtexemplaar, snijbiet en ook nog een mini-aubergine en een pittige peper, ai, dat was een hele hete jongen zeg! Helaas krijgen we de foto niet goed op dit blog, Blogger plaatst em op z'n zijkant, niet echt handig, dus daarom maar even niet...





                  























Wortels, daarvan oogstten we ook weer een behoorlijke voorraad. Genoeg om vier kilo hutspot van te maken, Zo leuk, met aardappelen, wortels en uien uit eigen tuin. Onze (niet al te grote) vriezer puilt behoorlijk uit...
          









Nog zo'n grote trots van ons is deze superpompoen. We hebber er maar eentje geoogst, maar dat is dan ook wel een toppertje. En één pompoen maakt nog geen herfst, maar toch, het begin is er...


                   


















We hebben nog geen idee wat onze moestuin ons in oktober brengt, maar een ding is zeker, wij zijn nog niet winterklaar!

 















woensdag 2 oktober 2013

Stamppot rauwe snijbiet met gemarineerde speklapjes






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eerlijk is eerlijk, het vooruitzicht van een stamppot met rauwe snijbiet sprak ons niet direct aan. Te snijbieterig of zo... Maar we hebben nog snijbiet in de tuin en wilden het toch een keer proberen. En het resultaat overtrof onze verwachtingen ruimschoots. Want stamppot rauwe snijbiet is lekker, heel erg lekker! Met een gemarineerd (biologisch) speklapje erbij, is dit een superlekkere en makkelijke maaltijd. Als je van pittig houdt, kun je nog wat sambal door de stamppot roeren.

Voor de stamppot met rauwe snijbiet heb je nodig: (hoeveelheid naar wens, afhankelijk van het aantal personen)
 - Aardappelen.
- Scheutje melk.
- Klontje roomboter, eventueel.
- Snijbiet.
- Peper en zout.
 
Voor de gemarineerde speklapjes heb je nodig:
- Speklapjes, bij voorkeur biologisch.
- Ketjap manis (zoete).
- Sambal.
 
Aan de slag:
- Maak een marinade van ketjap manis met sambal en marineer de speklapjes hierin.
- Kook geschilde aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
- Bak de gemarineerde speklapjes goudbruin en gaar. Wij gebruikten hiervoor geen bakvet, omdat de speklapjes vet genoeg zijn.
- Snij de snijbiet in heel fijne reepjes.
- Giet de aardappelen af en stamp fijn.
- Voeg een scheutje melk en eventueel een klontje roomboter toe aan de aardappelen en roer tot een romige aardappelpuree.
- Schep de fijngesneden snijbiet door de aardappelpuree.
- Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Serveer de stamppot rauwe snijbiet met de gemarineerde speklapjes. 

Eet smakelijk!