woensdag 27 november 2013

Zelf maken; Grootmoeders ballen uit de hooimadam

 
Grootmoeders ballen zijn briljante gehaktballen. Net als Martin's oma vroeger laten wij ze heel langzaam garen. Zij deed dat op een gaskachel, wij in een... hooimadam. Wil je weten wat een hooimadam is of wil je er zelf een kopen, kijk dan eens hier: www.hooimadam.nl.

Heb je geen hooimadam, laat grootmoeders ballen dan op een andere manier langzaam verder garen. Maar zo lekker als in de hooimadam worden ze alleen... in de hooimadam.

Maak een dubbele hoeveelheid voor de volgende dag. Ook lekker op brood!

 Ingrediënten:

- Rundergehakt (bio), je weet zelf hoeveel je nodig hebt voor jouw situatie.

- Ui, schoongemaakt en fijngehakt of gesnipperd.

- Sambal badjak, beetje naar smaak, voor pittige ballen beetje meer...

- Ei.

- Paneermeel of glutenvrij broodkruim/fijngemalen glutenvrije crackers.

- Boter of olie om in te bakken.

 
Aan de slag:

- Meng het gehakt met de gesnipperde ui, de sambal badjak en het losgeklopte ei.

- Laat een klein half uurtje rusten.

- Kneed voorzichtig door en rol door het paneermeel.

- Vorm mooie ballen van het gehakt.

- Verhit boter of olie in een koekenpan en braadt de gehaktballen hierin aan.

- Bak de gehaktballen rondom mooi bruin aan en laat ongeveer 20  minuutjes sudderen.

- Zet je pan of schaal met gehaktballen en braadvocht (niet weggooien dus!) in de hooimadam.

- Laat een paar uur garen in de hooimadam.

 
De enige echte grootmoeders ballen zijn nu klaar. Eet smakelijk!

dinsdag 26 november 2013

Zelf maken; Amandelspijs


















 
 

Zelf amandelspijs maken klinkt ingewikkeld, maar is het niet... Als wij hadden geweten dat zelf amandelspijs maken zo ontzettend makkelijk is, hadden wij dit veel eerder gedaan. Voor ons geen kant-en-klaar gekochte spijs meer, nee, nee, nee!

Afgezien van het feit dat amandelspijs ontzettend makkelijk te maken is, is het ook nog eens heel erg lekker en je weet precies wat erin zit... Wij gebruikten biologisch amandelmeel voor het maken van onze spijs, je kunt dit (uiteraard) ook met amandelen doen...  
Wij lezen her en der dat amandelspijs eerst enkele weken zou moeten rijpen om smaak te ontwikkelen. Omdat wij dergelijke informatie niet zonder meer overnemen, wilden wij dat eerst zelf uittesten. We maakten daarom een grotere hoeveelheid amandelspijs. De helft gebruikten we direct, een kwart na een week en het laatste kwart na bijna twee weken.
En wat denk je? Wij proefden geen verschil en wij zijn toch 'best kritisch'...

O ja, op de foto bovenaan en in het midden van dit blog, zie je de dubbele hoeveelheid van de ingrediëntenlijst... Dat is bijna 1,5 kilo amandelspijs en dat is veel...

Je hebt nodig:
 
- Amandelmeel, 350 gram biologisch.

- Suiker, 350 gram.

- Ei.
 
- Citroenrasp, halve theelepel, gebruik bij voorkeur een biologische citroen.

- Citroensap, ongeveer 1 eetlepel van dezelfde biologische citroen.

















 




Supermakkelijk en heel snel klaar:

- Meng alle ingrediënten goed door elkaar en kneed tot een samenhangend geheel.

- Let erop dat je het amandelmeel en de suiker echt goed mengt.

- Vind je je amandelspijs te droog, dan kun je nog een eitje toevoegen.

- Dek af en bewaar tot gebruik in de koelkast.

- Als je de amandelspijs later gaat gebruiken, kun je eventueel nog een ei toevoegen.


Dat is alles... Echt... Eet smakelijk! 

Met amandelspijs maak je bijvoorbeeld deze overheerlijke, allerallerallerverrukkelijkste gevulde speculaas... met amandelen in de vorm van een hartje, hoe schattig? De link naar het recept vind je hier.
 


 

 

 

 

 

 

 

dinsdag 19 november 2013

Pastinaak-wortelsoep met gember

En ja hoor, daar is weer zo'n lekkere soep, ontstaan uit restjes. We hadden nog drie pastinaken over, te weinig voor twee personen, maar perfect in een soepie. Ook hadden we nog een potje geconfijte gember in de koelkast, lekker opgebruiken dus.

Dit is een echte herfstsoep, stevig, verwarmend. buikvullend en niet te vergeten tongstrelend. Bovendien is ie supergoedkoop en plantaardig, wat wil je nog meer?

De gekonfijte gember of eventueel gembersap geeft een heerlijk zoete smaak aan de soep. De soep smaakt overigens niet naar gember.

Benodigdheden voor ongeveer 1,5 liter soep:

- Ui, eentje.
- Pastinaken, ik had er drie over.
- Wortel, ongeveer hetzelfde gewicht als de pastinaken.
- Groentebouillon, 1,5 liter
- Gember, gekonfijte of gembersap.
- Bakolie.

Zo maak je de pastinaak-wortelsoep met gember:

- Verhit een scheutje bakolie in een koekenpan en fruit de schoongemaakte, gesnipperde ui.
- Voeg de schoongemaakte en in stukjes gesneden pastinaak en wortel toe en bak een minuut of tien lekker mee.
- Schenk 1,5 liter groentebouillon op het groentemengsel en breng aan de kook.
- Voeg 1 tot 2 eetlepels gekonfijte gember naar smaak toe.
- Laat ongeveer 20 minuten doorkoken op laag vuur.
- Pureer met een staafmixer tot een gladde soep.

Serveer met een lepel en een lach... Eet smakelijk!


vrijdag 15 november 2013

Boekentip; 'Landleven in de stad' ****





 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Belofte van auteur Alex Mitchell
De kaft van dit prachtig vormgegeven boek belooft 'een praktijkboek voor de creatieve stadstuinier' te zijn en dat is het ook. Wonen en leven op het platteland, maar dan in de stad zeg maar...

Creatief bezig zijn
Het leuke aan dit boek is dat het heel veel verschillende tips bevat om buiten lekker creatief bezig te zijn. Zo geeft de auteur vijf redenen om kippen te houden in de stad met voorbeelden van geschikte soorten, lees je alles over zelf een kippenhok bouwen, leer je hoe je een plantenbak kunt maken van een sappak (sap ja...), hoe je een compostbak kunt maken, je ontdekt welke grondsoort je in je tuin hebt en erg leuk vinden wij, je leert hoe je zelf een 'zaadbom' kunt maken om te 'guerilla gardenen' (wildtuinieren zeg maar...). Eeeenig! Verder geeft dit boek veel praktische informatie over moestuinieren. 

Ben jij een heuse stadsboer(in) of wil je er een worden? Dan is dit jouw boek!

Kost ie?
'Landleven in de stad' kost 19,95. Een goede prijs-kwaliteitverhouding voor dit mooie gebonden boek vinden wij. 

Inkijkexemplaar
Een link naar een inkijkexemplaar vind je hier.

Beoordeling
Wij beoordelen dit boek met **** uit *****

 

 

 

 

 

 

 

 

dinsdag 12 november 2013

Preisoep op drie manieren






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Preisoep, nou niet het eerste waaraan wij denken als we een lekker soepie willen maken... Maar... daarin hebben wij ons heel erg vergist! Deze preisoep komt zeker vaker op ons menu... Deze soep smaakt, hoe gek het ook klinkt, niet heel preiig...  

Deze preisoeprecepten zijn ontstaan als restverwerkingsrecept, we hadden twee best grote preien over. En dus trokken we de stoute schoenen aan en maakten deze overheerlijke preisoep in drie varianten; een plantaardige, een vegetarische en eentje met garnalen. Op de foto bovenaan dit blog, zie je preisoep met room en garnaaltjes.

Preisoep is supersnel klaar en afhankelijk van de variant, spotgoedkoop en vooral heel lekkerrrrr! 

De basis is voor alle drie de soepen hetzelfde, dat is wel zo makkelijk. 

Je hebt nodig voor ongeveer 1 liter plantaardige preisoep: 

- Preien, 2 grote.

- Groentebouillon, 1 liter.

- Olie om in te bakken.

- Verse zwarte peper. 

Dit heb je ook nodig voor 1 liter vegetarische preisoep. Hiervoor heb je extra nodig:

- Kookroom of room, een flinke scheut. 

Voor de niet vega(n)variant heb je bovenstaande nodig plus: 
 
- Garnalen, bij voorkeur van die lekkere, kleine Hollandse. 

Zo maak je de preisoep: 

- Was de prei, snij in ringen en was nogmaals om al het zand te verwijderen.

- Verhit een beetje olie op middelhoog vuur.

- Roerbak de prei in de hete olie en voeg verse zwarte peper toe.

- Voeg 1 liter groentebouillon toe (zelfgemaakt of van een (bio)bouillonblokje).

- Breng aan de kook en laat 20 minuten doorpruttelen (op laag vuur).

- Pureer de prei tot een mooie gladde preisoep.

 Je plantaardige, supergoedkope preisoep is nu al klaar...


 - Voor een extra romige preisoep voeg je nu een scheutje kookroom of room toe.

Je vegetarische, nog steeds erg goedkope, preisoep is nu al klaar...


- Voor een extra luxe gevulde preisoep voeg je nu Hollandse garnaaltjes toe. Hoeveel? Net zoveel als jij lekker vindt... 

Je romige, luxe, iets minder goedkope preisoep is nu al klaar...

 

En klaar is keesie weer! Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

vrijdag 8 november 2013

Boekentip: 'Bespaar met Jamie' **


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bespaarboek of... niet?
Met 'Bespaar met Jamie' pikt Jamie Oliver handig een graantje mee van de huidige bespaartrend en crisis.
De subtitel 'koop verstandig, kook slim en verspil minder' belooft veel goeds... En daar gaat het wat ons betreft ook gelijk een beetje mis...

De 120 lekkere low-budgetrecepten zijn namelijk helemaal niet zo goedkoop... De groenterecepten zijn nog redelijk betaalbaar, maar een aantal andere recepten is eerder duur dan low-budget... Dit komt vaak door het grote aantal ingrediënten dat Jamie gebruikt in zijn recepten. 

Zo bevat het recept voor gebraden varkensschouder onder andere 4,5 kilo varkensschouder, venkelzaad, laurierblaadjes, bessenjam, knolselderij, vier appels, een hele rode kool. Dat is zelfs voor een recept voor 8 personen, best veel en daardoor ook prijzig.  

Een stuk runderborststuk van 450 gram ziet Jamie als 'een kliekje'. Bijna een pond vlees als kliekje zien? Tsja... 

Tips
Hoewel dit boek zijn doel als bespaarboek wat ons betreft absoluut voorbij schiet, is dit geen onaardig boek.  Zo spreekt de vegetarische pompoen rigatoni ons zeker aan, net als de tips over hoe je pepertjes kunt bewaren en wat je met oud brood kunt doen. 
 
Wat kost dat nou?
'Bespaar met Jamie' is te koop voor € 29,95. Wij leenden het bij de bieb...

Kijken?
Een link naar een inkijkexemplaar vind je als je hier klikt.
 
Beoordeling
Wij beoordelen dit boek met ** uit *****

 
De tuinier en de kok's 'grote zus' Consuminderen met Plezier kun je nu ook volgen op Facebook, klik hier voor de link. Je vindt hier o.a. blogs, lekkere recepten, nieuws over moestuinieren, duurzaam leven en heel veel andere leuke onderwerpen.
 

 

 

 

 

 

 

woensdag 6 november 2013

Macaroni and cheese eeeeh vegetables en okee dan, ook een beetje kaas...





















Wat doe je met restjes groente die rondzwerven in en rond je koelkast? Natuurlijk kun je hiermee overheerlijke bouillon of soep maken, maar dit is weer eens iets anders... Restverwerking op een erg prettige manier zeg maar...

Wij vinden dit echt een gerecht van nu; goedkoop, snel klaar, eenvoudig, en je gebruikt restjes die je anders misschien wel zou weggooien...  

Je kunt deze macaronischotel heel goed een dag van tevoren maken. Op de dag dat je hem wilt eten, verwarm je hem ongeveer 15 tot 20 minuten in een hete oven van ongeveer 200 graden. 

Je hebt nodig (je weet zelf wel ongeveer hoeveel voor jouw situatie):

- Glutenvrije macaroni of andere pasta.

- Groenterestjes zoals prei, broccoli, paprika, tomaat, ui, wortel, wat je maar 'over' hebt.

- Knoflook, teentje.

- Tomaten in blik of pak.

- Kaas om te raspen, een boerenbelegen is hier erg lekker.

- Olie om in te bakken.

- Peper en (Himalaya)zout.

- Kruiden als Italiaanse of tijm of rozemarijn, eventueel en net waar je voorkeur naar uitgaat.

Aan de slag: 

- Verwarm de oven voor op ongeveer (afhankelijk van het type oven) 200 graden.

- Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.

- Verhit olie in een koekenpan en roerbak de groente.

- Voeg knoflook en tomaten uit blik of pak toe en bak ongeveer 2 minuutjes mee.

- Voeg peper en zout en kruiden naar smaak toe, maar hou rekening met de geraspte kaas die je later toevoegt.

- Giet de macaroni af als deze gaar is en meng met het groentemengsel.

- Schep in een ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas.

- Bak circa 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden tot de kaas gesmolten is.
 

Aan taaaaafel en eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

dinsdag 5 november 2013

Zelf maken; Popcorn







 
 
 
 
 
 
 

Aaaaah, weet je nog van 'vroeger'? Zaterdagavond lekker met een schaal verse popcorn op de bank. Gezellig!
 
Popcorn is lekker en gezond en ook anno nu nog steeds gezellig. Maar... of magnetronpopcorn wel zo gezond is, is onderwerp van discussie. De verpakking van magnetronpopcorn schijnt helemaal niet zo gezond en fris te zijn... Ook over bioscooppopcorn luidt de algemene opinie dat die helemaal niet gezond is... In deze discussies mengen wij ons niet... 

Simpelweg omdat wij niet begrijpen dat er mensen zijn die veel te dure en mogelijk schadelijke magnetronpopcorn kopen... Dat die popcorn veeeeel te duur is, is een feit...  

Nu zijn wij een beetje retro zeg maar... En we gebruiken onze magnetron zelden. We houden wel van goedkoop. En van zelf maken. Zelf popcorn maken is daarom een lekker, gezond, glutenvrij en goedkoop alternatief. En het is nog leuk ook!

Wij houden allebei alleen van zoute popcorn en gruwen van zoete... Maar... mocht jouw voorkeur uitgaan naar zoete, vervang het zout dan door suiker of karamel of wat je maar lekker vindt... 

Gebruik voor het maken van popcorn een oude pan, er kunnen hardnekkige popcornresten in je pan achterblijven. Wij hebben dit nog nooit gehad, maar het schijnt echt voor te komen...  

Pas op dat je je niet brandt tijdens het maken van popcorn. De olie, de pan, de popcorn, alles wordt heet! Maak je samen met je kind(eren) popcorn? Blijf dan altijd in de buurt en zorg voor een veilige omgeving voor jezelf en je kind(eren). 

Je hebt nodig:

- Popcornmaïs, voor een habbekrats te koop bij de (Eko) supermarkt...

- Zonnebloemolie.

- Zout.

- Oude pan met deksel, een glazen deksel is erg leuk, omdat je dan het 'popproces' kunt zien.

 Zo makkelijk is het:

- Verhit op hoog vuur zonnebloemolie in een oude pan.

- Strooi popcornmaïs op de bodem van je pan en doe altijd een deksel op de pan!

- Let op! Iedere maïskorrel wordt na het poppen ongeveer 7 keer zo groot, doe dus niet teveel maïs in je pan... Een bodempje is ruim voldoende.

- Zodra de olie heet genoeg is (ongeveer 200 graden) poffen de maïskorrels vanzelf.

- Als de olie rookt, is je pan te heet...

- Laat de deksel op de pan totdat je de maïs niet meer hoort poppen.

- Draai het vuur uit en geef de laatste maïskorrels alsnog de kans te poppen door de restwarmte.

- Als het helemaal stil is, kun je de deksel van de pan halen. Pas op! De stoom die uit de pan komt is heet!

- Doe de popcorn is een schaal en bestrooi met zout.

 
En dan mjammie, lekker smullen maar. Eet smakelijk!