maandag 24 februari 2014

Ovenschotel met groene kool, gehakt en rijst




















Na onze zeer royale oogst van groene kool in onze moestuin, vinden wij groene kool een beetje moeilijk... Afgelopen jaar hebben we gewoon te veel groene kool gegeten, zo simpel kan het zijn.

Nu wil het toeval (of noem je dit nou het lot?) dat er een groene kool in onze Odin-groentetas zat. En dus gingen we op zoek naar een volledig ander recept dan we al kenden. En dat hebben we gevonden!

Deze ovenschotel met groene kool is verrassend door de rijst en wij vinden deze dan ook verrassend lekker. Voor ons een blijvertje! En zo is het eten van groene kool weer leuk geworden...

Je kunt deze ovenschotel heel goed van tevoren voorbereiden, zodat je hem voor het eten alleen nog hoeft te gratineren. Ideaal na of juist voor zwemles, knutselclub, business meeting, pianoles en voetbaltraining dus!

Ingrediƫnten voor vier personen:

- Groene kool, schoongemaakt en in fijne reepjes gesneden.

- Paprika, een rode.

- Rundergehakt, 250 gram.

- Ontbijtspek, 100 gram.

- Basmatirijst, 250 gram.

- Ui, eentje.

- Knoflook, een flinke teen.

- Nootmuskaat, snufje.

- Karwijzaad, 1 theelepel.

- Gerookt paprikapoeder, flinke snuf.

- Belegen kaas, geraspt, om te gratineren.

- Olie om in te bakken.

- Zout en peper.


Zo maak je de ovenschotel met groene kool, gehakt en rijst:

- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.

- Laat het ontbijtspek lekker knapperig worden onder een hete gril.

- Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden.

- Verhit wat olie in een pan en bak hierin het gehakt rul met de schoongemaakte en fijngesneden ui en knoflook.

- Breng op smaak met zout en peper.

- Voeg de fijngesneden groene kool, de kleingesneden paprika het karwijzaad en paprikapoeder toe en bak ongeveer 10 minuten mee op laag vuur.

- Roer het groene kool mengsel voorzichtig door de rijst.

- Schep een laagje van de groenekoolrijst in een ovenschaal en bedek met het knapperige ontbijtspek. Dek af met een laagje groenekoolrijst.

- Bestrooi royaal met geraspte (boeren)belegen kaas.

- Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en gratineer de ovenschotel in ongeveer 20 minuten.

Geniet ervan. Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Lekker! Ik heb alleen geen karweizaad in huis :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die ga ik onthouden! Ik ben geen groene kool-liefhebber en zeg zelfs wel eens een pakket af als het er in zit. Maar deze ga ik binnenkort toch eens proberen. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen