vrijdag 31 januari 2014

Caribbean salad the luxe






















Vandaag hebben wij een lekkere luxe salade voor je in petto. Ananas en gojibessen geven een caribisch tintje aan deze salade. De combinatie zoet (balsamico, ananas, gojibessen) en zout (ontbijtspek) vinden wij zelf errug lekker.

Ingrediënten voor de caribbean salad the luxe:

- Sla, gemengd naar keuze.

- Ananas.

- Ontbijtspek.

- Mozzarella.

- Hennepzaad.

- Gojibessen.

- Olijfolie.

- Balsamico, de allerlekkerste vind je bij www.foodelicious.nl.


Snel klaar:

- Bak het ontbijtspek lekker knapperig in een hete gril.

- Gril de ananas mee met het ontbijtspek.

- Laat als het spek en de ananas bijna naar je zin gegrild zijn, de mozzarella smelten in de gril.

- Leg de gewenste hoeveel sla op een bord.

- Besprenkel met een echt lekkere olijfolie.

- Schep het ontbijtspek, de ananas en de mozzarella bovenop de salade.

- Giet een beetje balsamico over je salade.

- Garneer met een hennepzaad en een handje gojibessen.


Smullen maar, eet smakelijk!

donderdag 30 januari 2014

Tomaten-courgettesoep




















Deze tomaten-courgettesoep zit boordevol verborgen groenten. Ideaal voor kleine en grote mensen die 'echt geen groente lusten'...
Deze soep is plantaardig, biologisch, snel klaar en vooral erg lekker.

Wij hebben een flink aantal potten geweckt in onze kelder staan. Heerlijk, ook als makkelijk (en glutenvrij) lunchgerecht. Meer informatie over Wecken vind je in onze Weckhandleiding; klik hier voor de handleiding Wecken.

Voor één liter tomaten-courgettesoep heb je nodig (maar je kunt natuurlijk ook twee of drie liter maken):

- Ui, een flinke.

- Tomaten, kilo.

- (Bol)courgette; een of twee afhankelijk van de grootte.

- Groentebouillon, 1 liter (zelfgemaakt of van twee biologische groentebouillonblokjes).

- Olie om in te bakken.

- Himalayazout en verse zwarte peper naar smaak.

- Verse kruiden als bieslook of peterselie om te garneren.


Zo maak je de tomaten-courgettesoep:

- Verhit een beetje olie in een pan en fruit hierin de schoongemaakte gesnipperde ui.

- Voeg de schoongemaakte en in stukjes gesneden courgette toe en bak ongeveer vijf minuten mee.

- Voeg de schoongemaakte en in stukjes gesneden tomaten toe en laat ongeveer vijf minuten meebakken.

- Voeg een liter groentebouillon toe en breng aan de kook.

- Laat je soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken.

- Pureer de groenten met een staafmixer tot een gladde soep.

- Warm goed door.

- Voeg himalyazout en verse zwarte peper naar smaak toe.

- Bestrooi met bieslook, peterselie of andere kruiden die je lekker vindt.


Klaar is je soepie, eet smakelijk!

woensdag 29 januari 2014

Buikspek, langzaam gegaard in de oven

























O, o, o, wat vinden wij dit lekker! Buikspek. Tjsa... klinkt niet heel smakelijk, maar dat is het dus wel!
Overheerlijk bij zuurkool of gewoon zo, uit het 'knuistje'... De kans dat je van dit buikspek iets overhoudt, schatten wij bijzonder bijzonder bijzonder klein in. Nihil dus...

Biologisch buikspek kun je kopen bij www.okvlees.nl. De prijs is op dit moment € 11,-- per kilo. Dat is geen geld voor zo'n geweldig goed stuk biologisch vlees vinden wij.

Je hebt nodig:

- Buikspek, ongeveer 500 gram aan één stuk.

- Vijfkruidenpoeder, maar als je dat niet hebt kun je ook speculaaskruiden gebruiken.

- Zout.


Zo ga je te werk:

- Overgiet de spekkant van het buikspek een aantal keren met kokend water om zo later in de oven een krokant korstje op je spek te krijgen. Dat is zo lekker!

- Dep het vlees droog en wrijf er flink wat zout in.

- Laat het buikspek een uurtje rusten.

- Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden.

- Dep het buikspek nog een keer droog en bestrooi met vijfkruidenpoeder. Wrijf de kruiden goed in het vlees.

- Leg het vlees op een rooster en vul de ovenschaal/lekbak onder het rooster met water. Hiermee voorkom je dat het vet dat uit het spek loopt gaat roken.

- Gaar het buikspek in ongeveer 50 tot 60 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Het heeft nu een heerlijke krokante korst gekregen.


Snij in dunne plakken en serveer...yummie! Eet smakelijk!

dinsdag 28 januari 2014

Salade met puntpaprika, ontbijtspek en feta




















Dat salade niet alleen lekker is in de zomer, bewijst deze lauwwarme salade met puntpaprika, ontbijtspek en feta.

Jolanda maakt deze overheerlijke salade vaak als (glutenvrije) lunch. Maar deze is ook lekker als maaltijdsalade. Ik heb bij de ingrediënten geen hoeveelheden aangegeven, je weet zelf wel hoeveel je (ongeveer) nodig hebt.

Voor de salade met puntpaprika, ontbijtspek en feta heb je nodig:

- Sla, gemengd naar keuze.

- Puntpaprika.

- Ontbijtspek.

- Feta.

- Vijgen-dadelazijn, klik hier voor verkoopinformatie.

- Zonnebloempitten.

- Hennepzaad.


Zo maak je de salade met puntpaprika, ontbijtspek en feta:

- Maak de puntpaprika schoon en snijd in stukjes.

- Leg samen met het ontbijtspek in een hete gril en laat het spek lekker knapperig worden.

- Bestrooi royaal met feta en laat deze lekker zacht en warm worden in de gril.

- Leg de gemengde sla op een bord en schep de gegrilde puntpaprika, het knapperige ontbijtspek en de warme feta bovenop de slag.

- Garneer met zonnebloempitten en hennepzaad.

- Besprenkel met vijgen-dadelazijn. Deze geeft een zoet tintje aan je sla.


En voila! Je lunch- of maaltijdsalade is klaar. Eet smakelijk!

maandag 27 januari 2014

Smoothiefeest




















Smoothies, o, o, o, wat houden wij ervan! Martin heeft zijn smoothie het liefst met banaan en zonder... weilandsmaak... Jolanda vindt dat je met banaan ALLES lekker maakt en gebruikt regelmatig gerstegras en tarwegras. En dat smaakt inderdaad naar weiland, naar gras dus...

Wij drinken deze smoothies meestal als ontbijt. Hier een kleine greep uit onze smoothiefeestselectie:









In deze groene smoothie zit banaan, bleekselderij, gerstegraspoeder en kokoswater.













Deze smoothie bevat wortel en sinaasappel.




























Deze mooie roze smoothie bestaat uit komkommer, banaan, bosvruchten (diepvries) en amandelmelk. Smoothies die je met diepvriesfruit maakt zijn net milkshakes. Heerlijk verfrissend en verkoelend.











Deze smoothie verbergt sinaasappel, banaan en... boerenkool. Als je ongeveer 1 handje boerenkool per persoon gebruikt, overheerst de boerenkoolsmaak niet. Wel proef (en zie) je de vezels.






















Oooooh, dit is een lekkere hoor! Deze smoothie bevat bloedsinaasappelsap, kiwi's, banaan, kokosvet en kaneel.





















Drink eeeeh eet eeeeh drink smakelijk!

zaterdag 25 januari 2014

Zelf maken; Chocola





















Het stond al langer op het verlanglijstje van Jolanda; zelf chocola maken. Uit nieuwsgierigheid, om eens te kijken of dat nou lekker is zelfgemaakte chocola. En opeens was daar de grote dag...

Het resultaat? O la, la, dit is echt overheerlijke chocola! Deze chocola smaakt echt naar chocola en is dus geen slap aftreksel of alto brouwsel van wat in de verste verte niet op chocola lijkt... Martin is geen snoeper en eet normaalgesproken weinig tot geen chocola. Maar van deze... neemt hij graag  nog een stukje...

In dit recept heb ik studentenhaver gebruikt, maar je kunt ook rozijnen nemen, of helemaal niets of kokos of cranberries, het is maar net wat jij lekker vindt.
Deze chocola is supermakkelijk te maken en veel sneller klaar dan je denkt.

Voor het maken van deze o la la, overheerlijke chocola heb je nodig:

- 100 gram raw cacaoboter (bio), te koop bij natuurwinkels als GW Libra.

- 50 gram raw cacao (poeder, bio, te koop bij natuurwinkels).

- Kokosbloesemsuiker, 2 of 3 eetlepels (Aman Prana).

- Studentenhaver.

Aan de slag:

- Smelt de cacaoboter au bain marie.

- Als de cacaoboter gesmolten is voeg je al roerend de cacao toe. Zorg voor een mooi, glad papje.

- Voeg vervolgens naar smaak kokosbloesemsuiker (of andere suiker/zoetstof) toe. Proef, proef nog eens en nog een keer, net zolang tot jij je chocola zoet genoeg vindt.

- Leg een stuk bakpapier in een lage, niet al te grote ovenschaal met de chocola. Je kunt ook chocoladevormpjes vullen.

- Bestrooi met de studentenhaver.

- Zet in de koelkast en laat in ongeveer 2 uur tijd uitharden.

- Bewaar de chocola in de koelkast. Ik heb me laten vertellen dat je deze chocola ongeveer vijf dagen kunt bewaren, maar ik garandeer je dat deze chocola de vijf dagen niet haalt...

Ga stofzuigen, de administratie doen, was vouwen, een strandwandeling maken, boodschappen doen, de hond uitlaten en zet na ongeveer twee uur een lekkere kop thee.

Haal je chocola uit de koelkast, breek een stuk af, doe je ogen dicht en...
Geniet (met een hoofdletter G)!

Eet smakelijk!


dinsdag 21 januari 2014

Beignets van rode biet met peterselie-knoflookyoghurt


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dit is weer eens een heel andere manier om bietjes te eten! Deze beignets van rode biet houden in dit gerecht de zo kenmerkende smaak van rode biet; aards en warm. Wij aten ze zonder vlees. Martin at ze lekker met in de oven geroosterde aardappeltjes (en mayo)  en Jolanda vond ze heerlijk zonder. Lekker met peterselie-knoflookyoghurt die we even vergeten zijn te fotograferen...
Voor ongeveer vijf bietenbeignets (voor twee personen) heb je nodig:

- Rode biet, ongeveer 200 gram.
- Eieren, 2 stuks.
- Feta, naar smaak.
- Gedroogde munt.
- Italiaanse kruiden als je zin hebt in een Italiaans tintje, anders laat je deze weg.
- Glutenvrije bloem om mooie beignets te vormen.
- Olie om in te bakken.
- Himalayazout en verse zwarte peper.

Voor de peterselie-knoflookyoghurt heb je nodig:
- Yoghurt.
- Knoflook, teentje.
- Peterselie.

Aan de slag met de beignets van rode biet:
- Kook de bietjes gaar, ontvel ze ,maak ze schoon en rasp fijn.
- Meng de geraspte rode bieten met de eieren, feta (net zoveel als je lekker vindt), een snufje gedroogde munt en Italiaanse kruiden.
- Maak met je handen beignets (hamburgertjes) van het bietenmengsel en wentel door de glutenvrije bloem.
- Verhit (kokos)olie in een koekenpan en bak de bietenbeignets (langzaam) op laag vuur in 15 tot 20 minuten gaar.

- Bestrooi licht met zout en/of peper.

Zo maak je de peterselie-knoflookyoghurt:
- Meng de yoghurt met een teentje geperste knoflook en fijngehakte peterselie. Voeg zout en eventueel peper naar smaak toe. 

Serveer de beignets van rode biet met de peterselie-knoflookyoghurt. Eet smakelijk!