donderdag 27 februari 2014

Glutenvrije pannenkoek die echt lekker is!

























Al een aantal keren bakten wij pannenkoeken van anders-dan-anders-meel, zeg maar. Zo probeerden wij boekweitmeel. Jolanda vond dat nog wel gaan, maar niet echt heel lekker, en Martin at ze liever niet dan wel...  En dat is jammer, want pannenkoeken moeten in onze optiek wel iets feestelijks hebben.

Maar... het is gelukt! We hebben een simpel en eenvoudig recept gevonden voor echt lekkere glutenvrije pannenkoeken die ook overheerlijk zijn voor mensen die wel gluten eten.
Op de foto zie je spekpannenkoeken, maar spek is natuurlijk geen must...

Het klinkt misschien gek, maar deze pannenkoeken zijn ook heerlijk met... zuurkool. Zo eet Jolanda regelmatig een spekpannenkoek met zuurkool als lunch, mmmmmm!

Je hebt nodig voor ongeveer 10 (best grote) naturel pannenkoeken:

- Boekweitmeel, 200 gram.

- Glutenvrije bloem, 200 gram.

- Eieren, vier.

- Melk, ongeveer 750 ml.

- Roomboter om in te bakken.

Aan het beslag!:

- Maak een mooi, glad beslag van het boekweitmeel, de glutenvrije bloem en de eitjes en voeg al roerend de melk toe. Stop met de melk als het beslag dun genoeg naar je zin is.

- Verhit een klontje boter in een koekenpan en schep hierin een flinke (soep)lepel beslag.

- Voeg eventueel een plakje ontbijtspek toe of plakjes appel, rozijnen of wat je maar lekker vindt,

- Laat rustig bakken tot de bovenkant van je pannenkoek droog is.

- Keer je pannenkoek om; echte avonturiers en helden zwieren natuurlijk de pannenkoek omhoog, alle anderen, waaronder ook wij, gebruiken hiervoor heel saai een deksel als hulpmiddel, gaap...

- Bak ook deze kant van je pannenkoek gaar en goudbruin.

Serveer met (kokosbloesem)suiker (gula java), met honing, met glutenvrije stroop, met jam of met wat je maar lekker vindt. En smullen maar! Eet smakelijk!


woensdag 26 februari 2014

Salade met mango en rauwe ham- monchourolletjes





















En dit is ook weer een blijvertje! Wat kun je toch variƫren met salades, onvoorstelbaar! Deze is ook weer snel, makkelijk en erg lekker.

Voor de salade met mango en rauwe ham-monchourolletjes heb je nodig:

- Sla, gemengd naar keuze.

- Mango, schoongemaakt en in stukjes gesneden.

- Rauwe ham of soortgelijk.

- Monchou (roomkaas).

- Vijgendadelazijn, klik hier voor meer info.

- Olijfolie.

- Hennepzaad.

- Zwarte peper.


Lekker snel klaar:

- Leg een uurtje voordat je wilt eten de monchou uit de koelkast om deze beter smeerbaar te maken.

- Leg een hoeveelheid salade naar wens op een bord.

- Schep de in stukjes gesneden mango op de sla.

- Begiet  met vijgendadelazijn en een scheutje goede olijfolie.

- Besmeer een plakje rauwe ham met monchou en rol op.

- Leg de rauwe ham - monchourolletjes op de salade.

- Bestrooi met hennepzaad en zwarte peper.


Eet smakelijk!

maandag 24 februari 2014

Ovenschotel met groene kool, gehakt en rijst




















Na onze zeer royale oogst van groene kool in onze moestuin, vinden wij groene kool een beetje moeilijk... Afgelopen jaar hebben we gewoon te veel groene kool gegeten, zo simpel kan het zijn.

Nu wil het toeval (of noem je dit nou het lot?) dat er een groene kool in onze Odin-groentetas zat. En dus gingen we op zoek naar een volledig ander recept dan we al kenden. En dat hebben we gevonden!

Deze ovenschotel met groene kool is verrassend door de rijst en wij vinden deze dan ook verrassend lekker. Voor ons een blijvertje! En zo is het eten van groene kool weer leuk geworden...

Je kunt deze ovenschotel heel goed van tevoren voorbereiden, zodat je hem voor het eten alleen nog hoeft te gratineren. Ideaal na of juist voor zwemles, knutselclub, business meeting, pianoles en voetbaltraining dus!

Ingrediƫnten voor vier personen:

- Groene kool, schoongemaakt en in fijne reepjes gesneden.

- Paprika, een rode.

- Rundergehakt, 250 gram.

- Ontbijtspek, 100 gram.

- Basmatirijst, 250 gram.

- Ui, eentje.

- Knoflook, een flinke teen.

- Nootmuskaat, snufje.

- Karwijzaad, 1 theelepel.

- Gerookt paprikapoeder, flinke snuf.

- Belegen kaas, geraspt, om te gratineren.

- Olie om in te bakken.

- Zout en peper.


Zo maak je de ovenschotel met groene kool, gehakt en rijst:

- Kook de rijst gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.

- Laat het ontbijtspek lekker knapperig worden onder een hete gril.

- Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden.

- Verhit wat olie in een pan en bak hierin het gehakt rul met de schoongemaakte en fijngesneden ui en knoflook.

- Breng op smaak met zout en peper.

- Voeg de fijngesneden groene kool, de kleingesneden paprika het karwijzaad en paprikapoeder toe en bak ongeveer 10 minuten mee op laag vuur.

- Roer het groene kool mengsel voorzichtig door de rijst.

- Schep een laagje van de groenekoolrijst in een ovenschaal en bedek met het knapperige ontbijtspek. Dek af met een laagje groenekoolrijst.

- Bestrooi royaal met geraspte (boeren)belegen kaas.

- Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en gratineer de ovenschotel in ongeveer 20 minuten.

Geniet ervan. Eet smakelijk!

woensdag 5 februari 2014

Quinoa-broccoliburgers met kaas














Eerlijk is eerlijk, wij vinden quinoa-broccoliburgers niet echt lekker klinken... Door de kaas zou het nog wat kunnen worden... Schijn bedriegt... Want deze quinoa-broccoliburgers met kaas zijn om te smullen zo lekker!

Hou je net als Jolanda niet zo heel erg van de 'korrelige structuur' van broccoli? Dan zit je hier goed, want die proef je namelijk absoluut niet... Waarschijnlijk vinden veel kinderen die niet dol zijn op broccoli of groenten in het algemeen, deze burgers wel lekker...

Serveer de quinoa-broccoliburgers als hoofdgerecht, per persoon reken je op twee burgers. Ben je een grote eter? Reken dan op drie, maar voor de meeste mensen zullen twee burgers voldoende zijn. Hou je quinoa-broccoliburgers over? Dat is helemaal niet erg... Eet de burgers de volgende dag als superfood lunch. Wij maken de volgende keer zeker extra lunchburgers!

Serveer de burgers met een sambal(badjak)mayonaise, of met sambal, of met tomatenketchup.

Voor vijf tot zes burgers heb je nodig:

- Quinoa, een koffiekopje vol (quinoa is glutenvrij).

- Broccoli, een flinke stronk.

- Ui, een.

- Knoflook, twee tenen.

- Eieren, 2 stuks.

- Besam, ongeveer 2 eetlepels  (kikkererwtenmeel is glutenvrij, eet je niet glutenvrij, dan kun je ook bloem gebruiken).

- Kaas, geraspt.

- Bakolie.

- Peper en zout.


Zo maak je de quinoa-broccoliburgers met kaas:

- Maak de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.

- Fruit de schoongemaakte en gesnipperde ui met twee tenen knoflook in hete olie.

- Snij de broccoli fijn, bak mee met het ui-knoflookmengsel en laat het mengsel afkoelen.

- Schep de quinoa in een schaal.

- Voeg het afgekoelde broccoli-uimengsel toe.

- Schep de geraspte kaas door het mengsel.

- Voeg de eieren en net zoveel besam (ongeveer 2 eetlepels) toe, zodat een dikke brij ontstaat.

- Verhit bakolie in een pan.

- Vorm met behulp van twee lepels burgers van het quinoabeslag en bak in de hete olie gaar en goudbruin. Dit duurt ongeveer 7 minuten per kant. Zet je gas niet te hoog, want dan worden je burgers zwart en niet gaar...

- Laat even uitlekken en bestrooi met peper en zout. Serveer met sambal(badjak)mayonaise.

Eet smakelijk!


dinsdag 4 februari 2014

Salade met avocado, rode ui, komkommer en garnalen





















Deze salade ontstond per toeval. Nou zijn wij overtuigd dat toeval niet bestaat, dus het lot leidde ons naar dit recept. Een winnend lot, ook nog... Want deze salade is overheerlijk. Veel lekkerder dan je zou denken! De salade is ontstaan als restverwerking... We hadden nog een rijpe avocado die op moest, een stuk komkommer dat op moest en in de vriezer cocktailgarnalen die op mochten...
Deze salade is heerlijk als lunchgerecht en natuurlijk is ie glutenvrij!

Je hebt nodig:

- Avocado.

- Rode ui.

- Komkommer.

- Diepvriesgarnalen.

- Chiazaad.

- Olie om in te bakken.

- Peper en zout.

- Mayonaise.

- Tomatenketchup.


Zo maak je de salade met avocado, rode ui, komkommer en garnalen:

- Verhit (kokos)olie in een pan en bak hierin de garnalen.

- Leg de geschilde en in stukjes gesneden komkommer op een bord.

- Voeg fijn gesneden ringen rode ui toe.

- Voeg de in stukjes gesneden avocado toe.

- Schep de gebakken garnaaltjes voorzichtig op de salade.

- Bestrooi met peper en zout.

- Meng een beetje tomatenketchup door mayonaise.

- Schep de ketchupmayo over je salade.

Lekker smullen maar, eet smakelijk!