woensdag 28 mei 2014

Salade met aardbeien en kaas





















We hebben weer aardbeien uit eigen moestuin!
Aardbeien kun je uitstekend in salades verwerken, bijvoorbeeld in deze met blue stilton. In plaats van blue stilton is geitenkaas ook lekker. Neutraler van smaak en misschien wel het allerlekkerst; buffelmozarella, mmmm.
Supersnel een gezonde maaltijd op tafel, laat de zomer maar komen en geniet, geniet, geniet!

Je hebt nodig:

- Sla naar keuze.

- Aardbeien.

- Kaas naar keuze, bijvoorbeeld mozarella, geitenkaas, blue stilton.

- Olijfolie, deze is superlekker!

- Balsamico, deze 15 jaar oude balsamico kun je eigenlijk geen 'azijn' noemen, proef zelf maar... O ja, de prijs lijkt overdreven en is het misschien ook wel, maar... deze balsamico is iedere eurocent waard, zoooo lekker! Ook zonder verdere toevoegingen lekker over aardbeien...

Supersnel klaar:

- Leg de sla in een schaal of op een bord.

- Voeg in plakjes gesneden aardbei en verkruimelde kaas toe.

- Besprenkel royaal met olijfolie en met een beetje balsamico.


Thats it! Roseetje inschenken, lekker buiten in de zon gaan zitten en genieten maar... Eet smakelijk!




dinsdag 27 mei 2014

Zomer?!





















Als de aardbei de zomerkoning is en zijn komst betekent dat het zomer is, is het bij ons in de moestuin nu volop zomer! Niet wat betreft het weer, ook hier in Dordrecht zeikt het de hele dag door...
Maar onze aardbeien zijn helemaal zomerklaar...

En kijkje in de foliekas... Ssssst, stil zijn hoor, hier wordt hard gewerkt aan groei en bloei...












Onze eerste moestuinoogst dit jaar... bedraagt nu al 2 kilo! 


En wat zijn onze aardbeien heerlijk zoet...


Kanjer van de dag...

Alleen hiervoor zou je al gaan moestuinieren...


Ja, als het zomerkoninkje de zomer inluidt, is die van ons begonnen en op zo'n manier kan je zomer niet meer stuk!



















maandag 26 mei 2014

Moestuinmaandag 26 mei 2014






















Nog steeds zijn we in de opstartfase in onze moestuin. Bouwen en opbouwen. En nog steeds letterlijk...
Dit jaar willen we ook sperziebonen, van die lekkere klimmers... Daarom moest er dus wel een sperziebonen-klim-wigwam-constructie worden gebouwd... Lekker dan...






















Tot Jolanda's grote verbazing, verrassing en verrukking bouwde Martin deze superprofessionele en stevige constructie met ogenschijnlijk groot gemak... Zou hij in een vorig leven 'in de bonen' zijn geweest?


Mooi hé?






















Jolanda was in de weer met... prei. 'Ik heeeeeb preitjes op m'n dijtjes'... Ken je em nog?










Jolanda's 'lievelingsprei', je maakt het hier allemaal mee...



















Helemaal blij...

met prei...


















Hier zie je goed dat de prei tot de Allium-familie hoort.












De uien gaan goed...





















De radijs gaat als een dolle!





















De aardbeien gaan als een tierelier. 'Medebewoners' van onze tuin zijn er dol op...








En zo genieten niet alleen wij weer volop van onze moestuin!

maandag 19 mei 2014

Moestuinmaandag 19 mei 2014





















Ook dit moestuinseizoen willen wij weer heel graag meedoen aan Moestuinmaandag. Moestuinmaandag is een initiatief van Helena, auteur van het blog hollandseklei (klik op de blogtitel voor de link). Wil jij ook meedoen aan Moestuinmaandag? Meld je dan aan bij Helena.

En o, o, o, wat zijn we hard aan de slag gegaan afgelopen weekend... We doen er alles aan om onze grote achterstand opgelopen door onze mooie reis naar India, in te halen...





















We hebben een nieuwe tent! Ook wel tunnelkas (folie) genaamd. Vorig jaar waren we zo stom minder bijdehand om onze tent kapot te laten waaien en zonder willen we niet meer... En dus kochten we een nieuwe, waar we heeeeeel lang mee gaan doen. Het opzetten ging trouwens razendsnel! We kregen er zowaar lol in!


Tadadiedadieda... daar is ie dan!


























Aangewaaide Papaver, zo mooi...













Op ons volkstuincomplex zijn momenteel grote problemen met de waterpompen en daardoor met de watertoevoer. Vaak is er geen water. Geen druppel. Niet handig in de moestuin... Ook niet handig om gieters water van huis mee te nemen...








Daarom kochten we een regenton, die we gelukkig konden vullen...











Mocht je denken dat dit water er vies uitziet? Het is geen drinkwater, maar slootwater. Prima voor de moestuin!





















Neerzetten op een tactische plek, in de buurt van de kraan dus... (naast de tent)




























En snel de al slaphangende tomaten in de kas water geven...







Hamertje tik... Martin in actie... Een hekwerk maken waar straks de doperwten en tuinbonen lekker tegenaan kunnen klimmen.
























Blijven lachen, dat is de kunst... ;-)








De uien die we vorige week pootten, doen het al...
We hebben het uienbed dit weekend volgepoot.








En zo ziet de tuin er na de noeste arbeid van dit weekend uit...











Op de voorgrond het aardbeienbedje voorzien van nieuw stro ter bescherming van de aardbeien.








Vorig jaar waren we te laat met het snoeien van de fruitbomen... Nu hangen ze vol piepkleine appels, peren en stoofpeertjes. Zonde om die weg te snoeien. Uitstellen dus maar tot na de oogst...

IJsheiligen is voorbij, zodat de kans op nachtvorst nu echt klein is... heerlijk!

Hopelijk blijft de zon nog even flink schijnen, zodat alles lekker kan groeien.

Tot volgende week!











donderdag 15 mei 2014

Aspergetijd

















Het is weer aspergetijd! En daar worden wij heel blij van. Met de aankoop van een paar kilo overheerlijke asperges, begon voor ons afgelopen dinsdagavond ook het Weck-seizoen weer.





















Vorig jaar kochten wij onze Weck-ketel en daarvan hebben wij nog geen seconde spijt gehad. En ja hoor, wecken kost best veel tijd (als de Weck-ketel aanstaat blijven wij altijd in de buurt), maar o, wat is het leuk. En een geweldige manier om mooie groenten lekker lang te kunnen bewaren.
Wecken ouderwets? Ja, vast... Wij noemen het liever nostalgisch... heerlijk!

Geweckte asperges smaken trouwens verrukkelijk. Als verse asperges. Niet te vergelijken met van die zompige, slappe dingen uit pot of blik.

Van de schillen maakte Martin overheerlijke aspergesoep. En natuurlijk weckten we ook daarvan een paar potten. Lekker met reepjes gerookte zalm of rauwe ham of gewoon zo royaal bestrooid met peper...

Meer weten over wecken met een Weck-ketel? Hierover schreven wij vorig jaar deze handleiding (klik voor de link).










maandag 12 mei 2014

Moestuinseizoen 2014 is begonnen!

















Jaaaaaa, eindelijk is moestuinseizoen 2014 voor ons begonnen! En wat hebben we er zin in!























Natuurlijk beginnen we met lekker wieden en het verwijderen van onkruid...



























Heerlijk in het zonnetje...
Hopelijk komt ie snel weer terug!













In het schaduwrijke zitje onder de bomen legden we
waterdoorlatend antiworteldoek. Nu op zoek naar gratis boomschors... Wie o wie?





 We pootten twee soorten aardappelen...













En uitjes...











        

En ja hoor, we zijn er weer bij, helemaal klaar voor moestuinseizoen 2014!