woensdag 12 juni 2013

Humus
Humus wordt ook wel hoemoes of hummus of iets waar daarop lijkt genoemd. Wij kennen het al jaren en de allerlekkerste aten we toen we een paar jaar geleden door Syrië en Jordanië reisden. Slechts drie jaar geldeden bezochten we het prachtige Syrië waar we ontzettend welkom waren en genoten van de gastvrijheid van heel veel lieve Syriërs. Onbegrijpelijk en vreselijk verdrietig dat het daar nu zo'n ontzettende bende is. Ons hart gaat dan ook uit naar alle Syriërs en we hopen voor hen dat het heel snel vrede is...

Zeer regelmatig keren wij in gedachten terug naar dit prachtige land. En wat kun je dan beter eten dan humus? Romig en zacht en met een behoorlijke scheut olijfolie als garnering. Heerlijk op een wrap met sla, tomaat, olijven en/of komkommer, of lekker dippen met plat (Turks) brood, of op een donkerbruine glutenvrije boterham met wortel. Brood met humus is trouwens een prima meeneemlunch!

Wij gebruikten een blikje kikkererwten, maar je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken die je eerst weekt en kookt.

Ingrediënten:
- Kikkererwten, 1 blikje.

- Knoflook, 1 teen.

- Tahin, grote eetlepel.

- Citroensap, flinke kneep.

- Zout.

- Olijfolie.

- Komijnpoeder.

- Gerookt paprikapoeder.
 

Aan de slag:
- Gooi het blikje kikkererwten leeg in een zeef en vang het vocht op.

- Doe de kikkererwten met wat kikkererwtenvocht met de knoflook, tahin en het citroensap in een keukenmachine en maal heel fijn tot een pasta. Het moet een lekkere smeuige pasta worden, voeg extra kikkererwtenvocht toe als het mengsel te dik is.

- Voeg eventueel een beetje zout toe.

- Serveer in een schaaltje  en bestrooi aan de ene kant met komijnpoeder en aan de andere kant met gerookt paprikapoeder.

- Giet er een flinke scheut goede olijfolie over en serveer.

Eet smakelijk!

 

 

 

1 opmerking:

  1. humus = kikkererwten in arabisch !!!
    en als je er deze dikke saus van maakt heet het bisara en het kan behalve van kikkererwten ook met spliterwten of gedroogde tuinbonen of linzen gemaakt worden!
    maar ik zie heel vaak dat het gerecht hier humus genoemd word.
    smaakt heerlijk en is in marokko een dagelijkse hap.. kan zowel als ontbijt of als diner. vroeger was het armelui's eten.

    BeantwoordenVerwijderen