maandag 17 juni 2013

Moestuinmaandag 17 juni
Wat was het een fantastische week in de moestuin! Mocht je Jolanda elders gemist hebben, ze was dus daar... in de tuin.
 
En wat gaat het hard nu! Pfoeh... Hard werken om vervolgens vuil, vies, zweterig, moe en zeer voldaan thuis te komen...
 
Deze week kunnen we ook wel de week van groei en bloei noemen, kijk maar...
 
 De boontjes en peulen gaan lekker....
 


Dit is voor ons een heilig boontje... door het bijtje of is het een hommel? Wij zien het verschil (nog) niet... *schaam, schaam*. Wie vertelt het ons?

Een nieuw aangelegd bed voor kolen, we verwachten er nog een paar ;-)
Jolanda was tot tranen geroerd door de breekbare schoonheid van de eerste courgetteknoppen en bloemen...De courgettes buiten de kas, in de volle grond, doen het trouwens minder goed...

 
Even pauze voor tuinhandschoenen en gereedschapDe aubergine neemt geen pauze, de eerste bloemknop is door ons gesignaleerd!De Javaanse radijs heeft ook een enorme gedaantewisseling ondergaan. Nu beginnen we te begrijpen waar de naam Rattenstaartje vandaan komt... Dachten wij toch dat de vruchten (radijzen) net als bij de 'gewone' radijs in de grond gevormd werden...

De rode groeit als... kool natuurlijk!


De pompoen ontwikkelt zich boven verwachting en er verschijnen ienieminiekleine pompoentjes, zo mooi!
En ook deze week weer genoten wij immens en intens van al het moois dat onze prachttuin ons biedt.

 

6 opmerkingen:

 1. het is een hommel op de foto!!!
  want hij is groter dan een bij.. en heeft een witte kont! hommels heb je ook in alle grootten en soorten, maar zijn altijd groter dan een bij. sommige zelfs zo groot als mijn duim !
  bijen zijn geel en zwart gestreept, en het geel is niet zo fel als bij de hommel. en ze zit volgens mij op de tuinbonen !
  verder zijn het bloemknoppen bij de pompoen ahahah die bloeit hetzelfde als de courgette.. je hebt op 1 plant mannelijke en vrouwelijke bloemen.. nu maar hopen dat er veel vrouwelijke bloemen aan de planten zitten, want mannelijke bloemen geen geen vruchten.
  in west afrika gaan de boeren de courgettes en pompoenen "trouwen" dwz ze plukken de mannelijke bloem en duwen die op/in een vrouwelijke bloem.. zodat vruchtvorming verzekerd is.. vroeger wist ik het verschil tussen de bloemen.. maar ben het even kwijt.. als ik ze goed zie..en dan bedoel ik allebei.. weet ik het wel weer ahahha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi: ontroering in de tuin. Prachtige gewassen ook. Rattenstaartjes en een geweldige aubergine. Hommel :).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie foto van de hommel! Volgensmij komt het helemaal goed in jullie hof. Rattenstaartjes hebben we dit jaar niet. Zijn echt heerlijk om te snacken, maar je moet ze niet te oud laten worden (taai).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hommels, bijen... Ik moet ook nog veel leren, geloof ik. Vlinders vind ik makkelijker uit elkaar te houden:-) Mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Courgettebloemen zijn dan ook wel ontzettend mooi. En lekker!

  Op de foto is een hommel, die zijn breder en hariger dan bijen, echt een beetje bol van vorm. Een bij en een wesp kun je ook makkelijk herkennen: een wesp is heel glad met een smal middenstukje (wespentaille dus), een bij heeft een kleine harige bodywarmer aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Yep, een hommel op je tuinbonen, mooie foto's trouwens - het ziet er allemaal veelbelovend uit!

  BeantwoordenVerwijderen