maandag 1 juli 2013

Moestuinmaandag 1 juli
Onvoorstelbaar hoe de tijd voorbijvliegt! Je let even niet op en huplakee er is weer een maand voorbij... Desalniettemin, in de moestuin gaat het super!

Op de foto bovenaan dit blog zie je onze grote trots van dit moment; onze eerste echte eigen bloemkool! Zooooo schattig en zo mooi!

We hebben begrepen dat we bloemkool moeten beschermen tegen daglicht om hem mooi wit te houden. Daarom hebben we de bladeren van deze bloemkool 'vastgeknijperd'. Hopelijk helpt het...


Onze eerste oogstklare andijvie.Wat een prachtige, tere, vertederende bloemen in de aubergines.Jolanda vindt de groeiwijze van knolvenkel prachtig! Heel bijzonder om te zien dat dit al een echte venkelknol is. Zo teer, zo kwetsbaar en tegelijkertijd zo krachtig...


Deze pompoen gaat als een dolle! In de kas welteverstaan, we zullen toch echt een plekje buiten de kas moeten zoeken, maar durven het niet goed aan...

Mocht je je afvragen of dan werkelijk alles lukt bij de tuinier en de kok... Nee hoor! Kijk maar naar onze rabarber...


 
 

Hoe vind je onze aalbessen? We hebben lekker veel geoogst, de aalbessen schoongemaakt en ingevroren om ze later verder te verwerken.


De komkommers gaan lekker, deze mogen nog even...En deze is oogstklaar!Gestaag gaan we voort... We zijn niet alleen volop bezig in de moestuin, ook bedenken we manieren om onze toekomstige hopelijk grote oogst (!) groente en fruit te conserveren. Momenteel zijn we druk aan het oefenen met... wecken... Ja hoor, met zo'n heuse (ouderwetse) weckketel. We hopen je hierover binnenkort veel meer te vertellen!
 

11 opmerkingen:

 1. Wat kunnen jullie al veel oogsten! En wat is de bloemkool mooi! Zo had ik drie jaar geleden een broccoli, ook zo onvoorstelbaar dat dat uit een zaadje kan groeien! En alleen voor de bloemen is de aubergine al prachtig. Ik lees overal dat het niet zo wil vlotten met die aubergines dit jaar, en dat door de kou de bloemen eraf vallen. Ga voor jullie duimen dat dat bij jullie niet gebeurd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het duimen! En o, hier ook weer zo;n verhaal met broccoli... Had ik gezaaid en er geen erg in dat dat 'best veel' plantjes kunnen worden... Heb nu een stuk of 10 broccoliplantjes uitgeplant, ben heel benieuwd wat dat wordt... De hele winter broccoli? ;-)

   Verwijderen
 2. ik vond invriezen makkelijker hoor!!!
  we hadden er speciaal een klein vrieskistje voor gekocht en daar verdween al de groente in, na een hele avond schoonmaken en blancheren.
  1xper maand dook ik dat kastje in en maakte een mandje bovenop met verschillende groentes.. die je zo kon pakken(dus niet eerst alles er uit halen en dan pas dat pakje bonen tegen te komen!
  wecken heb ik zelf nooit gedaan.. wel bij mijn moeder thuis, maar ik weet nog, dat er vaak beschimmelde potten tussen stonden, wat je pas zag, als je de pot open maakte. 1x zelf ten goede!! toen had ze moerbeisap ingemaakt en dat was gaan gisten!!! hahaha wij.. de kinderen hebben alles opgedronken !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben niet zo veel diepvriesruimte, bovendien verbruikt een vriezer stroom en weckpotten niet... We hebben wel een grote kelder met veel ruimte voor weckpotten, vandaar onze keuze om ook te wecken. Misschien komt er toch nog een vriezer, even afwachten hoe groot onze oogst is... ;-)

   Verwijderen
 3. Weer wat geleerd: bloemkool vastknijperen :). Doen jullie aan handmatig bestuiven in de kas of doen beestjes het werk? Mag ik bedelen om een overizichtsfoto ;)? Ik ga jullie weckervaringen ook graag met belangstelling volgen. Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bestuiven? Eeeeeeh, nee joh, ik zet af en toe de kas open en hoop dat de beestjes het werk doen... Wat misschien scheelt is dat er op ons volkstuincomplex ook een bijenvereniging zit... Hoewel ik eerlijk gezegd nog geen bij gezien heb... (denk ik). Ik zal inderdaad weer eens een overzichtsfoto maken!

   Verwijderen
 4. De natuur is duidelijk een stuk verder bij jullie, er is al zo veel te oogsten. Mooi die bloemkool en ook de bloemen in de aubergineplant is prachtig. Geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De (bijna) oogst is zo mooi dat je er van gaat houden !
  Herkenbaar...!

  Ben benieuwd of jullie in de komende jaren gaan drogen ipv wecken en invriezen...
  het vitamine behoud is dan zo groot en de CO2 voetafdruk minimaal !

  Groet van moestuinmaatje Pip :0)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee Pippie! We zijn zeker geïnteresseerd in drogen en ons ook echt aan het inlezen, allen een ding is mij nog niet duidelijk... Wat doe je NA het drogen? Kijk, dat je gedroogde kruiden kunt toevoegen aan allerlei gerechten, dat snap ik nog ;-), maar wat doe je met kilo's gedroogde appel of champignons? En kun je bloemkool bijvoorbeeld ook drogen? Het gekke is dat hierover vooral info te vinden is in de trant van 'gedroogde appel is een lekker tussendoortje'. Ja, en dan? Dat vind ik dus nogal moeilijk... en op dit moment zie ik mezelf de investering in een goed droogapparaat er niet uithalen... Meer info over droogtoepassingen is dus heel erg welkom!

   Verwijderen
 6. Wat leuk om ook dit blog te lezen heel wat anders dan consuminderen met plezier maar zeker zo leuk!
  Wij hebben al heel wat jaartjes een moestuin maar staan altijd open voor tips en trucs. Zo ook de bloemkool dicht knijperen, wij knakken altijd het blad en vouwen dat erover maar dit is ook een goede manier.
  Wat ik ook altijd doe is even in de bloem van de aubergine knijpen, dan is ie zeker bestoven. Ook helpen we de courgette meestal een handje door even met een mannelijke bloem de vrouwelijke te bestuiven, kleine moeite groot plezier... Wij vriezen ook het meeste in maar het inmaken trekt mij ook heel erg. Ik ben dus erg benieuwd naar jullie ervaringen. Ook wij delen onze ervaringen op een blog, en ook dat is nog heel pril maar wel heel erg leuk om te doen. Veel succes verder en maar hopen op een super opbrengst!
  Groet Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De bloemkool moet je idd beschermen tegen zonlicht, wij knakken (niet er afhalen maar knakken zodat die plat kan liggen) altijd de onderste grote blad/bladeren (de wat oudere bladeren) de leg je dan op de kool, zo bescherm je de kool het beste.

  Groetjes Dreadlocks

  BeantwoordenVerwijderen