Humus wordt ook wel hoemoes of hummus of iets waar daarop
lijkt genoemd. Wij kennen het al jaren en de allerlekkerste aten we toen we een
paar jaar geleden door Syrië en Jordanië reisden. Slechts drie jaar geldeden
bezochten we het prachtige Syrië waar we ontzettend welkom waren en genoten van
de gastvrijheid van heel veel lieve Syriërs. Onbegrijpelijk en vreselijk
verdrietig dat het daar nu zo'n ontzettende bende is. Ons hart gaat dan ook uit
naar alle Syriërs en we hopen voor hen dat het heel snel vrede is...
Zeer regelmatig keren wij in gedachten terug naar dit
prachtige land. En wat kun je dan beter eten dan humus? Romig en zacht en met
een behoorlijke scheut olijfolie als garnering. Heerlijk op een wrap met sla, tomaat,
olijven en/of komkommer, of lekker dippen met plat (Turks) brood, of op een
donkerbruine glutenvrije boterham met wortel. Brood met humus is trouwens een prima
meeneemlunch!
Wij gebruikten een blikje kikkererwten, maar je kunt
ook gedroogde kikkererwten gebruiken die je eerst weekt en kookt.
Ingrediënten:
- Kikkererwten, 1 blikje.
- Knoflook, 1 teen.
- Tahin, grote eetlepel.
- Citroensap, flinke kneep.
- Zout.
- Olijfolie.
- Komijnpoeder.
- Gerookt paprikapoeder.
Aan de slag:
- Gooi het blikje kikkererwten leeg in een zeef en vang het
vocht op.
- Doe de kikkererwten met wat kikkererwtenvocht met de knoflook, tahin en
het citroensap in een keukenmachine en maal heel fijn tot een pasta. Het moet
een lekkere smeuige pasta worden, voeg extra kikkererwtenvocht toe als het mengsel te dik is.
- Voeg eventueel een beetje zout toe.
- Serveer in een schaaltje en bestrooi aan de ene kant met komijnpoeder
en aan de andere kant met gerookt paprikapoeder.
- Giet er een flinke scheut goede olijfolie over en serveer.
Eet smakelijk!
humus = kikkererwten in arabisch !!!
BeantwoordenVerwijderenen als je er deze dikke saus van maakt heet het bisara en het kan behalve van kikkererwten ook met spliterwten of gedroogde tuinbonen of linzen gemaakt worden!
maar ik zie heel vaak dat het gerecht hier humus genoemd word.
smaakt heerlijk en is in marokko een dagelijkse hap.. kan zowel als ontbijt of als diner. vroeger was het armelui's eten.