donderdag 6 juni 2013

Paniek in de moestuin

En toen was er paniek in de moestuin. En nee, niet om dit leuke, schattige spinnetje...  
Martin is niet bang voor en van spinnen, hoewel hij er niet dol op is. Althans niet van die grote, zwarte, langharige (?) huisspinnen die heel hard langs komen rennen of boven je hoofd bungelen als je net lekker op de bank hangt zit... Ken je ze? Maar... Martin is dapper en zet dit soort spinnen resoluut buiten als hij ze tenminste te pakken krijgt... Krijgt hij de spin niet te pakken, dan piest Jolanda bijna in haar broek van het lachen.

Want ondanks dat Jolanda nooit spinnen oppakt en buitenzet (zij laat ze gewoon lekker zitten waar ze zitten...), is ook zij niet bang meer voor spinnen sinds zij in Costa Rica geweest is. Daar zag zij echt grote(!) vogelspinnen zo uit hun holletjes kruipen. En die holletjes zijn 'gewoon' gaten in de grond... Loop je overdag zonder nadenken overheen met je teenslippertjes of blote voeten... In de schemering kun je dat beter niet meer doen, want dan komen de vogelspinnen tevoorschijn...
Maar nee, geen paniek dus in onze moestuin om een spinnetje.
De paniek ontstond bij deze spin! Voor zover wij kunnen nagaan is dit een wolfspin. Mocht jij in deze spin een ander typje herkennen, laat het ons weten! De wolfspin is lid van de familie Lycosidae. Deze spinnen gebruiken hun spinsel niet om vallen te maken voor prooien. Ze spinnen een lijn die ze gebruiken om niet in dieptes te vallen of weg te waaien. Wolfspinnen hebben een goed gezichtsvermogen (de meeste andere spinnen hebben dat niet) en kunnen daardoor goed jagen.
Tot zover de theorieles over de wolfspin... Zoals je op de foto kunt zien, draagt deze wolfspin een wit bolletje met zich mee. Jolanda zat op haar knieën in de tuin te ploeteren toen ze deze spin met een wit bolletje langs zag zwieren. Ze vroeg zich direct af wat dat witte bolletje nou was, staakte haar bezigheden en bekeek mevrouwtje spin met baby's in wording uitgebreid. Vrouwelijke spinnen dragen hun bevruchte eitjes namelijk mee in een wit bolletje. Dit witte bolletje is een eicocon, een ronde zak van draad. Na het uitkomen van de eitjes klimmen de jongen op de rug van hun moeder die ze op die manier overal mee naar toe sjouwt.  
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Om de een of andere reden raakte mevrouwtje spin van de leg en liet haar eicocon wegrollen. Met ingehouden adem keek Jolanda  toe, ingrijpen leek haar op dit moment  niet wenselijk. Mevrouw spin raakte volkomen in paniek toen ze haar coconnetje niet meer zag. Echt pure paniek! Ze rende in het rond en groef als een dolle om haar kindjes weer terug te vinden. 
 
 
 
 
 
 
 
Toen ze dicht genoeg in de buurt was, gaf Jolanda heel zachtjes het witte bolletje een duwtje in de richting van de spin. Heel voorzichtig met een blaadje... Toen moeder spin herenigd werd met haar eicocon zat Jolanda met tranen in haar ogen toe te kijken. Moederspin zat bovenop het witte bolletje om haar kindjes te beschermen en haar paniek was helemaal verdwenen.

Wat is de natuur toch mooi!

 

6 opmerkingen:

 1. kijk zo leer je weer wat ...dit wist ik dus niet ..
  'k Ga ook op zoek naar moeders met witte bolletjes.
  groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er zijn twee diersoorten waarvan ik compleet in paniek schiet, slangen en spinnen. En toen kwam ik er een paar jaar geleden achter dat iemand in de flat slangen heeft, jakkes.

  Spinnen dus ook. Niet de kleine huis,tuin en keuken spinnen, maar als ze niet meer klein zijn, maar groot en zwart beginnen te worden, dan wel. Er lopen hier drie harige monsters rond, maar zodra ze meer dan 4 poten krijgen, haak ik af ;-)

  Deze wolfsspin zou voor mij voldoende zijn te verstijven van angst. Ik ben geen held. Ze zijn mooi, ze zijn nuttig, ze hoeven absoluut niet dood, maar ik wil ze liever niet tegen komen.

  Wel prachtig om te zien dat ook deze dieren geweldige ouders zijn.

  Ik zie op de foto's trouwens 3 keer dezelfde spin, zou volgens je blogje de eerste foto geen andere spin moeten zijn. Meer schattiger?;-)

  Groetjes, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk om te lezen Jolanda! En toevallig sta ik bij een tentoonstelling van vogelspinnen verhalen te vertellen over de beestjes, en in theorie wist ik dus dat ze de holen maken, maar jouw verhaal over het 'niet op blote voeten in de schemering' vind ik een heel leuke toevoeging!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig! Moederliefde (ook voor leasedochters!) is zo sterk. Mooi omschreven. Weer wat geleerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oooohhh wat ontroerend!!!!!!
  Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen