maandag 22 april 2013

Nodig


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wat je nodig hebt voor je moestuin, is volledig afhankelijk van je wensen en omstandigheden. Onze moestuin werd, op een paar oude fruitbomen na, helemaal kaal opgeleverd. Geen huisje, geen schuurtje, geen kas, geen hekjes, geen tegels, geen netten en zelfs geen opbergkist voor gereedschap e.d. Niets.
De omstandigheden zijn ook anders dan anders; ons volkstuincomplex verhuist namelijk over twee jaar. En bij de verhuizing mag niemand bestaande huisje, schuren en/of kassen meenemen. Die worden op het nieuwe complex allemaal vervangen door gelijksoortige exemplaren.
En dat maakt het voor ons veel makkelijker om prioriteiten te stellen in wat we nu echt willen en nodig hebben. We besloten al snel dat we geen tuinhuisje nodig hebben en daarnaast ook niet willen. We kunnen ons voorstellen dat je een huisje gebruikt voor de opslag van gereedschap, netten, potgrond, potten en andere materialen, maar verder hebben we geen idee wat je ermee doet...
De vorige week zaterdag gelijk gekochte kaplaarzen blijken 'best handig'... Het risico en gevaar dat Jolanda steeds met haar hakken in de klei zakt, daardoor vast  komt te zitten en uitgetakeld moet worden, is daarmee geweken...
Een opbergkist voor gereedschap, tuintouw, bamboestokjes en de gieter is noodzakelijk. Nu fietst Jolanda vrijwel dagelijks op en neer met het gereedschap in haar fietsmand, maar da's niet zo handig... En de gieter blijft nu steevast thuis tot Martin met de auto naar de tuin gaat. Martin gaat zelf een opbergkist voor gereedschap timmeren. Een hele uitdaging voor hem! Wordt vervolgd...
Absoluut noodzakelijk;  goede grond en goed gereedschap. Goed gereedschap is voor ons gereedschap van hoogwaardige kwaliteit dat duurzaam is en dus jaren mee gaat. Als fervent siertuinier (leuk woord!) had Jolanda al een basisvoorraad Gardena-gereedschap . En dat is na ruim 18 jaar (!) ondanks veelvuldig gebruik, nog steeds in uitstekende conditie. En dan blijkt ook na al die jaren dat het combi-systeem dat gereedschap als schoffel, hark en krabber combineert met een (houten) steel, er nog steeds is. En zo blijkt Jolanda's oude, vertrouwde krabber uitstekend te passen op de nieuwe houten steel, super! Dit gereedschap is niet het goedkoopste, maar is dus zeker wel duurzaam gebleken. We hoeven dan ook niet veel gereedschap te kopen.
Nog een uitdaging voor Martin; het maken van twee compostbakken. Hoewel het volkstuincomplex tegen de tijd dat de compost goed bruikbaar is, gaat verhuizen, willen we toch alvast 'oefenen' met composteren. Tips over composteren zijn heel erg welkom!
Bestrating ontbreekt volledig in onze tuin. Hieraan geven we dit jaar geen prioriteit. Volgend jaar misschien wel. We willen dit jaar eerst aankijken wat er gebeurt zonder tuintegels.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Een kas vinden we leuk! Maar ja, om nu voor twee jaar een dure glazen kas neer te zetten, is wel heel erg zonde. Valt dus ook af. Zonder kas is ook weer zo jammer, want een kas is toch wenselijk voor aardbeien, tomaten, meloenen (ja, ja, grootste plannen!) en natuurlijk ook als 'babykamer' voor babyplantjes een zaaiingen die tot onze grote verbazing zaailingen blijken te heten, met een l ertussen... Zaaisel en uitzaaiing is ook goed Nederlands... Gek zeg, zeker voor een neerlandica als Jolanda...  Maar goed, we hebben gelijk een tunnelkas gekocht en hebben em zaterdag opgezet, een mijlpaal!
Omdat we ecologisch willen tuinieren, gebruiken we geen gif. Dat is fijn, want dat hoeven we dat ook niet te kopen. Vinden we sowieso een gek en vies idee om bij wijze van spreken onze eigen sla te vergiftigen... Daarom hebben we besloten insectengaas te kopen. Dit gaas beschermt tegen kool-, wortel-, bonen- en uienvlieg en tegen koolgalgmug, koolluis en vele andere. Niet dat we weten wat dit precies inhoudt, maar we hebben wel begrepen dat deze soorten geen vriendelijke vrienden van je moestuin zijn. Best een investering, want insectengaas is prijzig. We geven hieraan € 142,50 uit om precies te zijn. Daarvoor krijg je wel 30 meter. En je schijnt het jaren te kunnen gebruiken. Heb je hier ervaring mee, dan horen wij dat graag!
Insectengaas beschermt ook tegen vogels, duiven en eenden. Duiven en eenden schijnen nogal veel voor te komen in ons volkstuincomplex. We houden erg van vogels, maar daar maakt Jolanda als het nodig is weer haar befaamde dokter vogeltaartjes voor, zodat de dames en heertjes vogel niet uit onze moestuin hoeven snoepen. Het recept voor dokter vogeltaartjes vind je hier: http://consuminderenmetplezier.blogspot.nl/2012/07/zelf-maken-vogeltaartjes.html
Ook noodzakelijk in de moestuin... zonnebrandcrème! Na een middagje moestuinieren in de zon is Jolanda behoorlijk bijgeteint, zeg maar... Lekker hoor, maar morgen toch maar smeren...
Absoluut noodzakelijk voor iedere moestuin; zaden! Zaden en plantjes. Maar daarover een andere keer meer...
En echt altijd nodig in de moestuin; een goed humeur, opgeruimd karakter, moed, durf en lef, een sterke rug en heel veel enthousiasme!

 

 
 

7 opmerkingen:

 1. Wat een leuk blog! Ik ga graag meegenieten van jullie moestuinavonturen :). Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik neem aan dat het jullie als Dordtenaren bekend is, maar Vreekens Zaden is geweldig. Ik bestel altijd via de webshop en de service is heel goed. Ook bestel ik wel eens bij Thompson and Morgan (http://www.tandmworldwide.com/). Soms hebben ze een actie zonder verzendkosten. Dat weet je als je je inschrijft voor de nieuwsbrief.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de tips en ja, Vreeken is ons zeer bekend!

   Verwijderen
 3. Happy moestuinders... SUCCES van Pip :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik had wel een huisje op mijn volkstuin.. heerlijk!! ik bleef er altijd 6 weken met de kinderen..
  die gingen gewoon op de fiets naar vriendjes op de dag en kwamen eten en slapen op de tuin!
  mijn huisje was gewoon een vierkant geval met matrassen op de grond en slaapzakken.. op de dag opgestapeld waren het 2 banken!
  toilet was aan het begin van complex.. een emmer hadden we voor snachts!
  olielampen en kaarsen.. koken op butagas en douchen met een pannetje heet water in een emmer koud water met behulp van een ouwe plastic mok.. kortom.. zoals ik nu nog leef, als ik bij mijn man in afrika ben ahahhaha
  maar een huisje is best handig hoor.. voor onverwachtse stortbuien bv..
  leuk dat jullie hier zoveel plezier aan beleven!
  ik heb 20 jaar een landje gehad..buiten mijn eigen achtertuin,
  de tuinzin ging over
  en nu al veel moeite met mijn achtertuin !!

  BeantwoordenVerwijderen