donderdag 25 april 2013

De eerste week


 
 
 
 
 
 
 
 
 
En dan is het opeens weer zaterdag en heb je 'al' een week een moestuin. Erg kort natuurlijk, maar toch voelt het al veel minder onwennig.
Vorige week merkten we al aan de reacties van medetuiniers dat zij ons lekker pittig vonden, zeg maar. Men vond dat wij wel heel veel resultaat bereikten in een weekend.
Inmiddels zijn we dus ruim een week verder en Martin toog afgelopen week gewoon naar zijn werk. Jolanda was bijna dagelijks in de moestuin te vinden. Zij schoffelde er lustig op los en verwijderde heel veel onkruid uit de tuin. Ook plantte zij witte en rode uitjes en zaaide zij vier soorten wortels waaronder gekleurde zomerwortels en winterwortels. En zo zorgt Martin voor brood op de plank en Jolanda voor groenten...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Na deze eerste week moeten wij zelf ook concluderen dat we lekker pittig zijn. We zijn in ieder geval lekker pittig bezig geweest. Zo hebben we de tunnelkas opgezet. Wat een leukerdje hè?
 
 
 
Aardbei, meloen, Surinaamse komkommer, courgette en tomaat, kom maar op! En dan het liefst letterlijk...
 
 
 
 
We togen naar de bouwmarkt voor houten palen en hout om een opbergkist mee te maken. Missie niet helemaal geslaagd... Toen Martin zag wat hij nodig had om zelf een opbergkist te maken slaakte hij de, hilarische en hier inmiddels veel geciteerde kreet; 'Dit wordt wel heeeeel ingewikkeld...'. Ha, ha, ha! En omdat ook Jolanda het heel ingewikkeld vindt om een eigen ontwerp in elkaar te timmeren, besloten we een kist te kopen... De kist is besteld en kunnen we 1 mei ophalen, duurt dus nog even. En tot die tijd kan Martin zich alvast 'verheugen' om de kist in elkaar te zetten, want ook deze kist is een bouwpakket...
Martin sloeg maar liefst 28 houten palen stevig de grond in en heeft hieraan ongeveer 28 blaren op zijn handen overgehouden...  Vervolgens plaatsten we elektriciteitsbuizen als bogen. Over de palen draperen we na het zaaien, planten en poten het insectengaas. Hierna hebben we de armoedig (Chinees?) ogende touwtjes verwijdert. Het is nu ook voor ons duidelijk en helder waar onze tuinbedden zich precies bevinden, zodat wij hier niet steeds in gaan staan en onze zaadjes vertrappelen...
 
 
 
 
De eerste paal, een echte mijlpaal dus...
 
 
 
 
 
 
Zondag plantten we verschillende soorten sla, snijbiet, rode kool, Chinese kool, bloemkool en aardbeien. We pootten uien en zaaiden onder andere meloen, tomaat, komkommer en courgette in de kas.
 
 
 
Tuinbedden afgedekt met insectengaas om niet zo vriendelijke vrienden van onze moestuin minder kans te geven hun vraatzucht te stillen.
 
 
 
 
 
 
Maandagavond  pootten we aardappelen in twee bedden. Martin wil graag veel aardappelen, Jolanda heeft geen idee waarom, maar vindt het prima. Desnoods vriezen we later in het seizoen voorgebakken frietjes in, voor frietjes is Jolanda altijd te porren. En dan komt Martin op een lumineus idee! Hij bedenkt dat we misschien wel geschilde aardappelen kunnen poten. Zodat we geschilde aardappelen telen en ze dus geschild en al uit de grond komen... (Nu eten wij altijd aardappelen met schil, maar toch, het is een lumineus idee...). Of wat dacht je ervan om de aardappelen te schillen, frietjes te snijden en dan te poten? Komen natuurlijk ongetwijfeld overheerlijke frietjes van! En zo zijn we niet alleen heel hard aan het werk, maar hebben we daarbij ook nog eens enorm veel lol.
En we gaan weer als een dolle (hebben wij vaker...). En na een ruime week ziet onze tuin er uit als een heuse moestuin! Hoe vind je het resultaat?

 

 

13 opmerkingen:

 1. Geweldige moestuin ! Alle complimenten en succes met de blaren die worden 'vanzelf' eelt ! De eerste hap uit de moestuin groots vieren. Predicaat : "Biologische Boer en buitenlui" met stip verdiend. Groeten Pip

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ha, ha, ha, geweldig, dankjewel! En dat allemaal in de stad! Echt waar, hoogbouw staat op loopafstand... :-)

   Verwijderen
 2. Wow wat krijgt het bij jullie snel vorm! Lijkt mij erg verslavend hoor! Leuk om van begin af aan te kunnen volgen. Ik lees nu ook bij Diana van mooiesmoestuin.nl, maar daar heb ik nog veel bij te lezen en dat is best overweldigend ;). Moeten jullie de aardappels spuiten bij jullie vereniging? Ik hoorde dat dat bij ons dorp zo is...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aardappelen spuiten? Neeeee! Gelukkig mag je bij onze vereniging zelf kiezen of je wel of niet ecologisch/biologisch tuiniert. Voor geen goud dat wij onze aardappelen zouden spuiten, ook niet als dat wel zou moeten... Zou ook een beetje gek zijn om bio-aardappelen in de winkel te kopen en onze eigen te vergiftigen. Wij tuinieren volledig zonder gif, omdat wij denken en vinden dat dat ook kan! Binnenkort meer hierover...

   Verwijderen
  2. Fijn! Ik heb om die reden voorlopig mijn droom van een echte moestuin laten varen. Er waren allemaal niet biovriendelijke regels :O. Kamille is onkruid etc. Heb je andere blog inmiddels ook ontdekt dus ik ga eens gluren wat voor lekkere biodingen de kok voor je maakt :). Heb jij geen gehavende handen? Ik ben nu een aantal dagen in onze tuin aan het wroeten en ik krijg ze bijna niet schoon gewassen.

   Verwijderen
  3. Moest natuurlijk www.mooiemoestuin.nl zijn. Typen blijft moeilijk op de aipet :P.

   Verwijderen
  4. Als er toch coloradokevers verschijnen kun je die prima vangen (in het larvestadium) en doodmaken. Niet in de grond stoppen zoals een buurman van ons ooit deed, want dat overleven ze ....
   Heerlijk, alles zonder gif! Wij werden ook aangespoord te spuiten maar dat deden we echt niet.
   Marjolijn.

   Verwijderen
 3. Jemig, jullie gaan hard zeg! Mijn complimenten! Nog geen last van spierpijn en ernstige vermoeidheid? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, nergens last van... ;-) Bijna nergens... Wel spierpijn, maar dat heb ik altijd, omdat ik normaalgesproken 4 tot 5 uur per week sport. Daardoor heb ik verder nauwelijks klachten, zelfs geen ernstige rugpijn! Martin's handen zijn wel ernstig gehavend, hij kreeg na het inmeppen van de paaltjes grote blaren (ondanks handschoenen) die zijn allemaal opengegaan. Hopelijk genezen die snel. We begrijpen nu ook dat vrijwel niemand in ons volkstuincomplex houten paaltjes heeft... ;-)

   Verwijderen
 4. Ik had blijkbaar iets verkeerds gedaan en kreeg geen updates van jullie tuin. Geweldig hoor wat jullie allemaal al gedaan hebben. En zoals ik al voorspelde ontvang je van je medetuiniers allemaal adviezen en zaden of plantjes. Leuk hè. De vriend van mijn moeder heeft ook een moestuin. Een leuke plek om te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er fantastisch uit! Waar kopen jullie je plantgoed als ik vragen mag? Ik heb zelf nu vrijwel alles gezaaid, maar ik zou wel een goed adresje voor pootgoed kunnen gebruiken.
  Fijn dat je geen last van erge rugpijn hebt. Helaas is dat voor mij wel een beperking met tuinieren. Maar iedere dag een beetje lukt ook aardig hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hard gewerkt zeg!! Ziet er prima uit. Nu nog even de ijsheiligen de loef af steken en het grote oogsten kan beginnen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het genoegen spat van de pagina's. Geniet ze!
  Marjolijn.

  BeantwoordenVerwijderen