dinsdag 6 augustus 2013

Wecken; handleiding
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Omdat wecken nu eenmaal niet zo veelvuldig meer gedaan wordt en omdat je vast, net als wij , voordat je besluit te gaan wecken, hierover heel veel vragen hebt, hebben wij deze handleiding voor je gemaakt. Let wel; het gaat hier specifiek om wecken in een Weckketel (van het merk Weck) met thermostaat. Wij hebben gekozen voor een emaille weckketel met thermostaat in verband met duurzaamheid en gebruiksgemak. Bij een weckketel met thermostaat hoef je niet zelf met een thermometer je watertemperatuur te meten en controleren. Dit doet de thermostaat voor je.

 
Wat heb je nodig: 

- Ingrediënten om te wecken, zoals groenten en fruit, deze moeten altijd zo vers mogelijk en onbeschadigd zijn.

- Weckketel.

- Weckpotten met deksels, deze moeten onbeschadigd zijn.

- Weckringen (rubberen ringen) voor het afsluiten van de potten, deze moeten onbeschadigd zijn.

 -Weckklemmen, om de potten dicht te houden als ze nog niet vacuüm getrokken zijn door het wecken, deze moeten onbeschadigd zijn.

- Soda voor het steriliseren van de potten.

- Kokend water voor het steriliseren van de potten.

- Trechter voor het zonder knoeien vullen van de potten, belangrijk in verband met hygiëne.

- Glastang om zonder je handen te branden de weckpotten uit de weckketel te kunnen halen.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Waar moet je op letten: 

- Zorg bij alles wat je doet voor een zo hoog mogelijke mate van hygiëne!

- Groenten en fruit moet altijd zo vers mogelijk, onbeschadigd en goed schoongemaakt zijn.

- Steriliseer je weckpotten en attributen voor gebruik altijd met kokend water en soda. Gebruik nooit vieze of beschimmelde potten en attributen!

- Controleer of alle attributen onbeschadigd zijn. Vervang beschadigde ringen, potten e.d. door nieuwe, onbeschadigde exemplaren.

- Zet weckpotten op een theedoek voor je ze vult. Zo kunnen ze niet barsten door temperatuurverschillen in het koude weckglas, warme vloeistoffen en/of een koude ondergrond zoals een aanrechtblad.

- Gebruik bij het vullen van weckpotten een vultrechter. Zo voorkom je dat je knoeit langs de randen van de potten, dit is belangrijk in verband met hygiëne!

- Vul potten tot aan de onderkant van de glasrand. Dit geldt voor alle nieuwe potten die nu verkrijgbaar zijn. Oude potten (met een vlakrand, massiefrand of groevenglas) vullen tot maximaal 2 cm. onder de glasrand.

- Na het vullen van de weckpot, span je de rubberen ring op het deksel van de weckpot. De deksel met (natte) ring op de weckpot leggen zonder te verschuiven.

- Plaats per weckpot twee inmaakklemmen op de pot. Je kunt deze eenvoudig naar beneden duwen tot ze onder de uitstekende rand van de weckpot klemmen.

- Plaats altijd een bodemrooster op de bodem van de weckketel.

- Plaats de weckpotten in de ketel en zorg ervoor dat ze niet te dicht tegen elkaar of de wand staan.

- Vul de weckketel met water totdat de weckglazen tot 3/4 onder water staan. Bij twee of meer lagen elkaar, water toevoegen tot 3/4 van de bovenste laag onder water staat. De onderste potten staan dan dus helemaal onder water.

- De temperatuur van het water moet bij het vullen ongeveer hetzelfde zijn als de temperatuur van de inhoud van de weckpotten. Doe je dit niet, dan heb je grote kans dat het wecken mislukt.

- Hou je aan de voorgeschreven weckduur. Wecktijden vind je bijvoorbeeld op www.weckenonline.com.

- Haal de weckglazen met een glastang uit de weckketel als de weckduur verstreken is. Laat de weckpotten niet in de weckketel afkoelen, omdat je hiermee de verhittingsduur verlengt.

- Plaats de weckglazen na het wecken op een vochtige theedoek en niet op een koude ondergrond (aanrecht). Dit om te voorkomen dat de glazen barsten of kapotspringen door het temperatuurverschil.

- Laat de inmaakklemmen op de potten zitten! Haal deze voorzichtig van de weckpotten af als deze helemaal afgekoeld zijn.

- Doe na het afkoelen en het verwijderen van de inmaakklemmen de zogeheten 'deksel-aanraakproef'; raak het deksel aan om te kijken of de deksel goed vast zit. Het oranje lipje van de inmaakring wijst duidelijk naar beneden. Controleer gevulde weckpotten regelmatig.

- Zit de deksel niet goed op de pot en/of wijst het oranje lipje naar boven? Dan moet je de inhoud van de weckpot weggooien.

- Bewaar de weckpotten in een vorst- en zonvrije ruimte op kamertemperatuur of koeler.

- Open de weckpotten door aan het oranje lipje van de inmaakring te trekken. Dit gaat heel eenvoudig en gemakkelijk.
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Succes en heel veel plezier met wecken!
 

 

 

 

 

3 opmerkingen:

  1. Interessant! Ik zou wel willen weten wat voor groente en fruit er goed geweckt kan worden en hoe deze voor te bereiden. Stel bijv. dat ik bramen zou willen wecken, moet ik daar van tevoren nog iets mee doen (behalve wassen), zoals er jam van maken of zo?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor de duidelijke uitleg! groetjes Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  3. handig hoor alles op een rijtje. Komt voor mij precies op het goede moment, ik heb net een weckketel gekocht. Moet alleen nog een trechter en een glasklem aanschaffen en dan aan de slag!

    BeantwoordenVerwijderen