Jolanda is dol op ecologisch moestuinieren, Martin houdt van biologisch koken. Allebei hebben ze een zwak voor de natuur en... lekker eten. Welkom bij 'de tuinier en de kok!'
vrijdag 31 januari 2014
Caribbean salad the luxe
Vandaag hebben wij een lekkere luxe salade voor je in petto. Ananas en gojibessen geven een caribisch tintje aan deze salade. De combinatie zoet (balsamico, ananas, gojibessen) en zout (ontbijtspek) vinden wij zelf errug lekker.
Ingrediënten voor de caribbean salad the luxe:
- Sla, gemengd naar keuze.
- Ananas.
- Ontbijtspek.
- Mozzarella.
- Hennepzaad.
- Gojibessen.
- Olijfolie.
- Balsamico, de allerlekkerste vind je bij www.foodelicious.nl.
Snel klaar:
- Bak het ontbijtspek lekker knapperig in een hete gril.
- Gril de ananas mee met het ontbijtspek.
- Laat als het spek en de ananas bijna naar je zin gegrild zijn, de mozzarella smelten in de gril.
- Leg de gewenste hoeveel sla op een bord.
- Besprenkel met een echt lekkere olijfolie.
- Schep het ontbijtspek, de ananas en de mozzarella bovenop de salade.
- Giet een beetje balsamico over je salade.
- Garneer met een hennepzaad en een handje gojibessen.
Smullen maar, eet smakelijk!
Labels:
ananas,
biologisch,
glutenvrij,
gojibessen,
hennepzaad,
ontbijtspek,
Recept,
salade
donderdag 30 januari 2014
Tomaten-courgettesoep
Deze tomaten-courgettesoep zit boordevol verborgen groenten. Ideaal voor kleine en grote mensen die 'echt geen groente lusten'...
Deze soep is plantaardig, biologisch, snel klaar en vooral erg lekker.
Wij hebben een flink aantal potten geweckt in onze kelder staan. Heerlijk, ook als makkelijk (en glutenvrij) lunchgerecht. Meer informatie over Wecken vind je in onze Weckhandleiding; klik hier voor de handleiding Wecken.
Voor één liter tomaten-courgettesoep heb je nodig (maar je kunt natuurlijk ook twee of drie liter maken):
- Ui, een flinke.
- Tomaten, kilo.
- (Bol)courgette; een of twee afhankelijk van de grootte.
- Groentebouillon, 1 liter (zelfgemaakt of van twee biologische groentebouillonblokjes).
- Olie om in te bakken.
- Himalayazout en verse zwarte peper naar smaak.
- Verse kruiden als bieslook of peterselie om te garneren.
Zo maak je de tomaten-courgettesoep:
- Verhit een beetje olie in een pan en fruit hierin de schoongemaakte gesnipperde ui.
- Voeg de schoongemaakte en in stukjes gesneden courgette toe en bak ongeveer vijf minuten mee.
- Voeg de schoongemaakte en in stukjes gesneden tomaten toe en laat ongeveer vijf minuten meebakken.
- Voeg een liter groentebouillon toe en breng aan de kook.
- Laat je soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
- Pureer de groenten met een staafmixer tot een gladde soep.
- Warm goed door.
- Voeg himalyazout en verse zwarte peper naar smaak toe.
- Bestrooi met bieslook, peterselie of andere kruiden die je lekker vindt.
Klaar is je soepie, eet smakelijk!
Labels:
biologisch,
courgette,
glutenvrij,
plantaardig,
Recept,
soep,
tomaten,
vegetarisch
woensdag 29 januari 2014
Buikspek, langzaam gegaard in de oven
O, o, o, wat vinden wij dit lekker! Buikspek. Tjsa... klinkt niet heel smakelijk, maar dat is het dus wel!
Overheerlijk bij zuurkool of gewoon zo, uit het 'knuistje'... De kans dat je van dit buikspek iets overhoudt, schatten wij bijzonder bijzonder bijzonder klein in. Nihil dus...
Biologisch buikspek kun je kopen bij www.okvlees.nl. De prijs is op dit moment € 11,-- per kilo. Dat is geen geld voor zo'n geweldig goed stuk biologisch vlees vinden wij.
Je hebt nodig:
- Buikspek, ongeveer 500 gram aan één stuk.
- Vijfkruidenpoeder, maar als je dat niet hebt kun je ook speculaaskruiden gebruiken.
- Zout.
Zo ga je te werk:
- Overgiet de spekkant van het buikspek een aantal keren met kokend water om zo later in de oven een krokant korstje op je spek te krijgen. Dat is zo lekker!
- Dep het vlees droog en wrijf er flink wat zout in.
- Laat het buikspek een uurtje rusten.
- Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden.
- Dep het buikspek nog een keer droog en bestrooi met vijfkruidenpoeder. Wrijf de kruiden goed in het vlees.
- Leg het vlees op een rooster en vul de ovenschaal/lekbak onder het rooster met water. Hiermee voorkom je dat het vet dat uit het spek loopt gaat roken.
- Gaar het buikspek in ongeveer 50 tot 60 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Het heeft nu een heerlijke krokante korst gekregen.
Snij in dunne plakken en serveer...yummie! Eet smakelijk!
dinsdag 28 januari 2014
Salade met puntpaprika, ontbijtspek en feta
Dat salade niet alleen lekker is in de zomer, bewijst deze lauwwarme salade met puntpaprika, ontbijtspek en feta.
Jolanda maakt deze overheerlijke salade vaak als (glutenvrije) lunch. Maar deze is ook lekker als maaltijdsalade. Ik heb bij de ingrediënten geen hoeveelheden aangegeven, je weet zelf wel hoeveel je (ongeveer) nodig hebt.
Voor de salade met puntpaprika, ontbijtspek en feta heb je nodig:
- Sla, gemengd naar keuze.
- Puntpaprika.
- Ontbijtspek.
- Feta.
- Vijgen-dadelazijn, klik hier voor verkoopinformatie.
- Zonnebloempitten.
- Hennepzaad.
Zo maak je de salade met puntpaprika, ontbijtspek en feta:
- Maak de puntpaprika schoon en snijd in stukjes.
- Leg samen met het ontbijtspek in een hete gril en laat het spek lekker knapperig worden.
- Bestrooi royaal met feta en laat deze lekker zacht en warm worden in de gril.
- Leg de gemengde sla op een bord en schep de gegrilde puntpaprika, het knapperige ontbijtspek en de warme feta bovenop de slag.
- Garneer met zonnebloempitten en hennepzaad.
- Besprenkel met vijgen-dadelazijn. Deze geeft een zoet tintje aan je sla.
En voila! Je lunch- of maaltijdsalade is klaar. Eet smakelijk!
Labels:
feta,
glutenvrij,
hennepzaad,
ontbijtspek,
Recept,
rode puntpaprka,
sla
maandag 27 januari 2014
Smoothiefeest
Smoothies, o, o, o, wat houden wij ervan! Martin heeft zijn smoothie het liefst met banaan en zonder... weilandsmaak... Jolanda vindt dat je met banaan ALLES lekker maakt en gebruikt regelmatig gerstegras en tarwegras. En dat smaakt inderdaad naar weiland, naar gras dus...
Wij drinken deze smoothies meestal als ontbijt. Hier een kleine greep uit onze smoothiefeestselectie:
In deze groene smoothie zit banaan, bleekselderij, gerstegraspoeder en kokoswater.
Deze smoothie bevat wortel en sinaasappel.

Deze mooie roze smoothie bestaat uit komkommer, banaan, bosvruchten (diepvries) en amandelmelk. Smoothies die je met diepvriesfruit maakt zijn net milkshakes. Heerlijk verfrissend en verkoelend.
Deze smoothie verbergt sinaasappel, banaan en... boerenkool. Als je ongeveer 1 handje boerenkool per persoon gebruikt, overheerst de boerenkoolsmaak niet. Wel proef (en zie) je de vezels.

Oooooh, dit is een lekkere hoor! Deze smoothie bevat bloedsinaasappelsap, kiwi's, banaan, kokosvet en kaneel.
Drink eeeeh eet eeeeh drink smakelijk!
Abonneren op:
Posts (Atom)