dinsdag 16 april 2013

Onze moestuin!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dit is hem dan, onze moestuin! Leuk is ie he? Hij meet 150 m2 en is kaal en leeg op een paar fruitbomen na. En dit is onze eerste moestuin, gelegen op een volkstuinencomplex in Dordrecht.  Vanaf zaterdag 13 april 2013 is ie echt van ons, voorlopig althans...

Met onze handen in onze zakken kijken we elkaar giebelend aan. We lachen en geiten heel wat af... Is dit ónze moestuin? Gaan we dit echt doen? Hoe gaan we dit aanpakken? Geen idee!

Eerst moeten we natuurlijk een plan maken. Een plan om onze plannen te realiseren. Martin heeft namelijk wilde keukenplannen. Zo wil hij jam maken, komkommers wecken, uien opslaan en groente inmaken. En natuurlijk de deksels van de pannen koken met allerlei verse, onbespoten en zelfgekweekte groenten.

En daarvoor moeten we dus eerst een plan maken. Hoe gaan we de bodem verrijken of is ie al rijk genoeg? We moeten een budget maken, want we zijn natuurlijk ook aan het consuminderen, belevenissen te volgen op http://consuminderenmetplezier.blogspot.nl/.
Tuingereedschap kopen is misschien ook handig. We willen naar de bieb om moestuinboeken te lenen en niet vergeten te lezen. We willen bestuderen welke groenten er wel en niet naast elkaar kunnen, we moeten leren over wanneer we wat moeten zaaien en planten. Is een tunnelkas nuttig of niet? Hoe plant je eigenlijk van die hele nette keurig rechte rijtjes en waarom moet dat? Moeten we ook netten kopen en zien de vogels die wel? We willen natuurlijk niet dat er dieren verstrikt raken in onze netten. Gaan we ook fruitboompjes, vaste planten en groenblijvers planten of beperken we ons dit jaar tot zaaigoed? Wat heb je nog meer nodig voor een moestuin? Kortom; je stelt jezelf een hoop vragen als beginnend moestuinier...

En dus gaan we plannen, plannen, plannen... Plannen maken kunnen we heel goed en Jolanda is dol op Excelletjes, kan ze lekker alles vastleggen. Maar ja, dat is de theorie...

Nu wordt het vooral tijd om als de wiedeweerga onze handen uit onze zakken te halen en eens stevig de handen uit de mouwen te steken. Aan de slag dus!

 

 

 

 

15 opmerkingen:

  1. Succes ermee, direct adrs intypen werkt dus wel!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je er eindelijk aan kan gaan beginnen! Veel informatie is te vinden bij Velt, vereniging voor ecologisch leven en tuinieren. Wij hebben zelf nog maar een kleine bescheiden poging gedaan en de enige tip die ik al ken is dat het voer voor onze hangbuikvarkentjes een goede buffer is tegen slakken. We strooiden dat rond het groentenparkje (bergje maken) en de slakken bleven voor het eerst van de sla.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben de eerste zie ik. Heel erg veel plezier ermee. Weet je wat ik je al eerste adviseer met al je vragen? Ga naar je mede tuinierders en gooi al je vragen in de groep. Meestal is in zo'n moestuingemeenschap een gezamenlijke koffiepauze en komen ze allemaal bij elkaar. Zo niet, dan ga je gewoon vragen. De meesten vinden dit geweldig om jullie te helpen en de plantjes volgen dan al snel. Ik vind het erg leuk om jullie te volgen en heb je al toegevoegd aan mijn leeslijst. Veel plezier ermee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel en ach, we worden zo hartelijk ontvangen 'op de tuin' en zo leuk dat ik daar zeer binnenkort een blogje over wil schrijven.

      Verwijderen
  4. Gefeliciteerd met jullie nieuwe tuin en blog!
    Wat een heerlijke combi, de tuinier en de kok!
    Het ziet er al veelbelovend uit! ;-)
    Veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een tuinier en een kok in 1 huishouden is fantastisch, ik kan niet anders zeggen. Zo ben ik bijna iedere avond 'uit eten', ook als ik 'gewoon' thuis eet... Martin kookt hier vrijwel iedere avond de deksels van de pannen, zeg maar. Enne, ik ga ons stukkie met vooral veel aarde, nog veel veelbelovender maken, althans da's de bedoeling... :-))

      Verwijderen
  5. Heerlijk, zo´n kale vlakte die je helemaal naar eigen inzicht in kunt richten! Daar kan héééél véééél van geoogst worden!
    Ben benieuwd naar de verdere plannen......en ook naar het wecken van komkommers? ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij zijn zelf ook heel benieuwd... Heb een leuk recept voor geweckte komkommers; het is Deens en heet Syltede asier... Maar ja, nu eerst die komkommers he?

      Verwijderen
  6. Een zeer aan te raden boek is: Wilde Venkel en Rabarber en andere culinaire genoegens uit de volkstuin. Geschreven door Caroline Zeevat en Ans Withagen. Past volgens mij perfect bij jullie biologische en bourgondische levensstijl.
    Veel plezier en succes met de moestuin!
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor de tip Marian! Ik weet dat ik het ooit gelezen heb en het een prachtig boek vond (die moestuindromen bestaan al jaren, vandaar...). Ik zal het opnieuw lenen van de bieb!

      Verwijderen
  7. Leuk zo'n moestuin! En het voordeel van in Dordrecht wonen, is dat je lekker bij Vreeken's Zaden in de Voorstraat kan gaan neuzen. Ze hebben daar zo verschrikkelijk veel soorten groente! Ook van die soorten die je nooit of te nimmer in de winkel zou kunnen vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jahaaa, ben ik al geweest natuurlijk! Is echt een begrip hier in Dordt, sowieso voor iedereen leuk om eens te kijken, wat een zaadjeswalhalla! Kom jij er ook wel eens? Ik heb natuurlijk geen idee of je in (de omgeving van) Dordrecht woont...

      Verwijderen
    2. Ik heb jaren in de buurt van Dordt gewoond (H.I. Ambacht) maar toen had ik helaas zelf nog geen tuin. Ik ging er weleens samen met mijn moeder heen om wat zaadjes en plantjes te kopen voor de tuin van mijn ouders. Later combineerde ik het met een bezoekje aan mijn ouders, maar die zijn inmiddels ook uit de regio vertrokken. Ik woon al een hele tijd in de Achterhoek, dus een bezoekje aan Vreeken zit er niet meer in. Maar ik bestel nog regelmatig via internet; ze hebben een uitgebreide site waar ik graag op neus.

      Verwijderen