Zelf amandelspijs maken klinkt ingewikkeld, maar is het niet... Als wij hadden geweten dat zelf amandelspijs maken zo ontzettend makkelijk is, hadden wij dit veel eerder gedaan. Voor ons geen kant-en-klaar gekochte spijs meer, nee, nee, nee!
Afgezien van
het feit dat amandelspijs ontzettend makkelijk te maken is, is het ook nog eens
heel erg lekker en je weet precies wat erin zit... Wij gebruikten biologisch
amandelmeel voor het maken van onze spijs, je kunt dit (uiteraard) ook met amandelen
doen...
Wij lezen her en der dat amandelspijs eerst enkele weken zou moeten rijpen om smaak te ontwikkelen. Omdat wij dergelijke informatie niet zonder meer overnemen, wilden wij dat eerst zelf uittesten. We maakten daarom een grotere hoeveelheid amandelspijs. De helft gebruikten we direct, een kwart na een week en het laatste kwart na bijna twee weken.
En wat denk je? Wij proefden geen verschil en wij zijn toch 'best kritisch'...
O ja, op de foto bovenaan en in het midden van dit blog, zie je de dubbele hoeveelheid van de ingrediëntenlijst... Dat is bijna 1,5 kilo amandelspijs en dat is veel...
Je hebt nodig:
- Amandelmeel,
350 gram biologisch.
- Suiker, 350
gram.
- Ei.
- Citroenrasp,
halve theelepel, gebruik bij voorkeur een biologische citroen.
- Citroensap,
ongeveer 1 eetlepel van dezelfde biologische citroen.
- Meng alle
ingrediënten goed door elkaar en kneed tot een samenhangend geheel.
- Let erop dat
je het amandelmeel en de suiker echt goed mengt.
- Vind je je
amandelspijs te droog, dan kun je nog een eitje toevoegen.
- Dek af en
bewaar tot gebruik in de koelkast.
- Als je de amandelspijs
later gaat gebruiken, kun je eventueel nog een ei toevoegen.
Dat is alles... Echt... Eet smakelijk!
Met amandelspijs maak je
bijvoorbeeld deze overheerlijke, allerallerallerverrukkelijkste gevulde
speculaas... met amandelen in de vorm van een hartje, hoe schattig? De link naar
het recept vind je hier.
Ja daar kan geen kant en klare spijs tegenop. Heb het al vroeg van mijn moeder geleerd en weet je, het kan ook met hazelnoten. Smaakt uiteraard anders maar is ook erg lekker. Bij mij lukte het plaatsen van een foto ook niet trouwens.
BeantwoordenVerwijderenOok leuk met hazelnoten en zeker het proberen waard!
Verwijderenik weet inmiddels dat het inderdaad erg lekker is!
BeantwoordenVerwijderenOh nee, daar kan inderdaad geen kant-en-klaar tegenop! En zelf amandelen fijnmaken maakt het nog iets goedkoper, maar wel meer werk uiteraard!
BeantwoordenVerwijderenJe kunt amandelspijs ook invriezen, ik heb het in plakjes van ongeveer 100 gram gesneden, in plastic olie gewikkeld en ingevroren.
BeantwoordenVerwijderenEn het is inderdaad véél lekkerder als wat je in de winkel koopt. Zelfs als de spijs al met amandelen, geen peulvruchten, is gemaakt zit er vaak maar 20% in. Bij de zelfgemaakte is het 50%, heerlijk!
Bedankt voor de tip! Ik zat laatst al te denken hoe ik dat zelf kan maken. Bijna alles in huis, alleen bij mijn volgende biobestelling een citroentje meenemen en we kunnen aan de slag!
BeantwoordenVerwijderen