dinsdag 26 november 2013

Zelf maken; Amandelspijs


 
 

Zelf amandelspijs maken klinkt ingewikkeld, maar is het niet... Als wij hadden geweten dat zelf amandelspijs maken zo ontzettend makkelijk is, hadden wij dit veel eerder gedaan. Voor ons geen kant-en-klaar gekochte spijs meer, nee, nee, nee!

Afgezien van het feit dat amandelspijs ontzettend makkelijk te maken is, is het ook nog eens heel erg lekker en je weet precies wat erin zit... Wij gebruikten biologisch amandelmeel voor het maken van onze spijs, je kunt dit (uiteraard) ook met amandelen doen...  
Wij lezen her en der dat amandelspijs eerst enkele weken zou moeten rijpen om smaak te ontwikkelen. Omdat wij dergelijke informatie niet zonder meer overnemen, wilden wij dat eerst zelf uittesten. We maakten daarom een grotere hoeveelheid amandelspijs. De helft gebruikten we direct, een kwart na een week en het laatste kwart na bijna twee weken.
En wat denk je? Wij proefden geen verschil en wij zijn toch 'best kritisch'...

O ja, op de foto bovenaan en in het midden van dit blog, zie je de dubbele hoeveelheid van de ingrediëntenlijst... Dat is bijna 1,5 kilo amandelspijs en dat is veel...

Je hebt nodig:
 
- Amandelmeel, 350 gram biologisch.

- Suiker, 350 gram.

- Ei.
 
- Citroenrasp, halve theelepel, gebruik bij voorkeur een biologische citroen.

- Citroensap, ongeveer 1 eetlepel van dezelfde biologische citroen.

 
Supermakkelijk en heel snel klaar:

- Meng alle ingrediënten goed door elkaar en kneed tot een samenhangend geheel.

- Let erop dat je het amandelmeel en de suiker echt goed mengt.

- Vind je je amandelspijs te droog, dan kun je nog een eitje toevoegen.

- Dek af en bewaar tot gebruik in de koelkast.

- Als je de amandelspijs later gaat gebruiken, kun je eventueel nog een ei toevoegen.


Dat is alles... Echt... Eet smakelijk! 

Met amandelspijs maak je bijvoorbeeld deze overheerlijke, allerallerallerverrukkelijkste gevulde speculaas... met amandelen in de vorm van een hartje, hoe schattig? De link naar het recept vind je hier.
 


 

 

 

 

 

 

 

6 opmerkingen:

 1. Ja daar kan geen kant en klare spijs tegenop. Heb het al vroeg van mijn moeder geleerd en weet je, het kan ook met hazelnoten. Smaakt uiteraard anders maar is ook erg lekker. Bij mij lukte het plaatsen van een foto ook niet trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik weet inmiddels dat het inderdaad erg lekker is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh nee, daar kan inderdaad geen kant-en-klaar tegenop! En zelf amandelen fijnmaken maakt het nog iets goedkoper, maar wel meer werk uiteraard!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt amandelspijs ook invriezen, ik heb het in plakjes van ongeveer 100 gram gesneden, in plastic olie gewikkeld en ingevroren.
  En het is inderdaad véél lekkerder als wat je in de winkel koopt. Zelfs als de spijs al met amandelen, geen peulvruchten, is gemaakt zit er vaak maar 20% in. Bij de zelfgemaakte is het 50%, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de tip! Ik zat laatst al te denken hoe ik dat zelf kan maken. Bijna alles in huis, alleen bij mijn volgende biobestelling een citroentje meenemen en we kunnen aan de slag!

  BeantwoordenVerwijderen