dinsdag 5 november 2013

Zelf maken; Popcorn







 
 
 
 
 
 
 

Aaaaah, weet je nog van 'vroeger'? Zaterdagavond lekker met een schaal verse popcorn op de bank. Gezellig!
 
Popcorn is lekker en gezond en ook anno nu nog steeds gezellig. Maar... of magnetronpopcorn wel zo gezond is, is onderwerp van discussie. De verpakking van magnetronpopcorn schijnt helemaal niet zo gezond en fris te zijn... Ook over bioscooppopcorn luidt de algemene opinie dat die helemaal niet gezond is... In deze discussies mengen wij ons niet... 

Simpelweg omdat wij niet begrijpen dat er mensen zijn die veel te dure en mogelijk schadelijke magnetronpopcorn kopen... Dat die popcorn veeeeel te duur is, is een feit...  

Nu zijn wij een beetje retro zeg maar... En we gebruiken onze magnetron zelden. We houden wel van goedkoop. En van zelf maken. Zelf popcorn maken is daarom een lekker, gezond, glutenvrij en goedkoop alternatief. En het is nog leuk ook!

Wij houden allebei alleen van zoute popcorn en gruwen van zoete... Maar... mocht jouw voorkeur uitgaan naar zoete, vervang het zout dan door suiker of karamel of wat je maar lekker vindt... 

Gebruik voor het maken van popcorn een oude pan, er kunnen hardnekkige popcornresten in je pan achterblijven. Wij hebben dit nog nooit gehad, maar het schijnt echt voor te komen...  

Pas op dat je je niet brandt tijdens het maken van popcorn. De olie, de pan, de popcorn, alles wordt heet! Maak je samen met je kind(eren) popcorn? Blijf dan altijd in de buurt en zorg voor een veilige omgeving voor jezelf en je kind(eren). 

Je hebt nodig:

- Popcornmaïs, voor een habbekrats te koop bij de (Eko) supermarkt...

- Zonnebloemolie.

- Zout.

- Oude pan met deksel, een glazen deksel is erg leuk, omdat je dan het 'popproces' kunt zien.

 Zo makkelijk is het:

- Verhit op hoog vuur zonnebloemolie in een oude pan.

- Strooi popcornmaïs op de bodem van je pan en doe altijd een deksel op de pan!

- Let op! Iedere maïskorrel wordt na het poppen ongeveer 7 keer zo groot, doe dus niet teveel maïs in je pan... Een bodempje is ruim voldoende.

- Zodra de olie heet genoeg is (ongeveer 200 graden) poffen de maïskorrels vanzelf.

- Als de olie rookt, is je pan te heet...

- Laat de deksel op de pan totdat je de maïs niet meer hoort poppen.

- Draai het vuur uit en geef de laatste maïskorrels alsnog de kans te poppen door de restwarmte.

- Als het helemaal stil is, kun je de deksel van de pan halen. Pas op! De stoom die uit de pan komt is heet!

- Doe de popcorn is een schaal en bestrooi met zout.

 
En dan mjammie, lekker smullen maar. Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

3 opmerkingen:

  1. Zo maken wij ook altijd popcorn, maar dan de zoete variant. Heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vergeet niet af en toe even goed de pan te schudden, anders krijg deels verbrande korrels en wordt het niet gelijkmatig gepoft. Wij hebben het al heel lang niet meer gemaakt, maar wat is het toch eigenlijk lekker. Ik lust zowel de zoete als de hartige variant, hmmmmmm!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moet dat echt? Wij schudden nooit met de pan... Ligt misschien aan onze pan, want we hebben ook nooit verbrande of ongepofte mais en ook geen aangebrande pan... Grappig.

      Verwijderen