Preisoep, nou
niet het eerste waaraan wij denken als we een lekker soepie willen maken...
Maar... daarin hebben wij ons heel erg vergist! Deze preisoep komt zeker vaker
op ons menu... Deze soep smaakt, hoe gek het ook klinkt, niet heel preiig...
Deze preisoeprecepten
zijn ontstaan als restverwerkingsrecept, we hadden twee best grote preien over.
En dus trokken we de stoute schoenen aan en maakten deze overheerlijke preisoep
in drie varianten; een plantaardige, een vegetarische en eentje met garnalen. Op de foto bovenaan dit blog, zie je preisoep met room en garnaaltjes.
Preisoep is
supersnel klaar en afhankelijk van de variant, spotgoedkoop en vooral heel
lekkerrrrr!
De basis is
voor alle drie de soepen hetzelfde, dat is wel zo makkelijk.
Je hebt nodig
voor ongeveer 1 liter plantaardige preisoep:
- Preien, 2
grote.
- Groentebouillon,
1 liter.
- Olie om in te
bakken.
- Verse zwarte
peper.
Dit heb je ook
nodig voor 1 liter vegetarische preisoep. Hiervoor heb je extra nodig:
- Kookroom of
room, een flinke scheut.
Voor de niet vega(n)variant heb je bovenstaande nodig plus:
- Garnalen, bij voorkeur van die lekkere, kleine Hollandse.
Zo maak je de
preisoep:
- Was de prei,
snij in ringen en was nogmaals om al het zand te verwijderen.
- Verhit een
beetje olie op middelhoog vuur.
- Roerbak de
prei in de hete olie en voeg verse zwarte peper toe.
- Voeg 1 liter
groentebouillon toe (zelfgemaakt of van een (bio)bouillonblokje).
- Breng aan de
kook en laat 20 minuten doorpruttelen (op laag vuur).
- Pureer de
prei tot een mooie gladde preisoep.
Je vegetarische, nog steeds erg goedkope, preisoep is nu al klaar...
- Voor een
extra luxe gevulde preisoep voeg je nu Hollandse garnaaltjes toe. Hoeveel? Net
zoveel als jij lekker vindt...
Je romige,
luxe, iets minder goedkope preisoep is nu al klaar...
En klaar is
keesie weer! Eet smakelijk!
Lekker hoor, preisoep. Kan ook heel goed met spekjes of nog beter dunne plakjes uitgebakken bacon. Of met rooktofu voor de vega's. Met een snuf lekkere kerrie ook niet verkeerd. Ik doe er altijd een paar kruimige aardappels door i.p.v room. Best veelzijdig en wat je zegt: lekker goedkoop.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel voor je tips! Ik had de soep zonder room en/of aardappel wateriger verwacht, maar dat bleek ie helemaal niet te zijn...
Verwijderen