dinsdag 12 november 2013

Preisoep op drie manieren






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Preisoep, nou niet het eerste waaraan wij denken als we een lekker soepie willen maken... Maar... daarin hebben wij ons heel erg vergist! Deze preisoep komt zeker vaker op ons menu... Deze soep smaakt, hoe gek het ook klinkt, niet heel preiig...  

Deze preisoeprecepten zijn ontstaan als restverwerkingsrecept, we hadden twee best grote preien over. En dus trokken we de stoute schoenen aan en maakten deze overheerlijke preisoep in drie varianten; een plantaardige, een vegetarische en eentje met garnalen. Op de foto bovenaan dit blog, zie je preisoep met room en garnaaltjes.

Preisoep is supersnel klaar en afhankelijk van de variant, spotgoedkoop en vooral heel lekkerrrrr! 

De basis is voor alle drie de soepen hetzelfde, dat is wel zo makkelijk. 

Je hebt nodig voor ongeveer 1 liter plantaardige preisoep: 

- Preien, 2 grote.

- Groentebouillon, 1 liter.

- Olie om in te bakken.

- Verse zwarte peper. 

Dit heb je ook nodig voor 1 liter vegetarische preisoep. Hiervoor heb je extra nodig:

- Kookroom of room, een flinke scheut. 

Voor de niet vega(n)variant heb je bovenstaande nodig plus: 
 
- Garnalen, bij voorkeur van die lekkere, kleine Hollandse. 

Zo maak je de preisoep: 

- Was de prei, snij in ringen en was nogmaals om al het zand te verwijderen.

- Verhit een beetje olie op middelhoog vuur.

- Roerbak de prei in de hete olie en voeg verse zwarte peper toe.

- Voeg 1 liter groentebouillon toe (zelfgemaakt of van een (bio)bouillonblokje).

- Breng aan de kook en laat 20 minuten doorpruttelen (op laag vuur).

- Pureer de prei tot een mooie gladde preisoep.

 Je plantaardige, supergoedkope preisoep is nu al klaar...


 - Voor een extra romige preisoep voeg je nu een scheutje kookroom of room toe.

Je vegetarische, nog steeds erg goedkope, preisoep is nu al klaar...


- Voor een extra luxe gevulde preisoep voeg je nu Hollandse garnaaltjes toe. Hoeveel? Net zoveel als jij lekker vindt... 

Je romige, luxe, iets minder goedkope preisoep is nu al klaar...

 

En klaar is keesie weer! Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

2 opmerkingen:

  1. Lekker hoor, preisoep. Kan ook heel goed met spekjes of nog beter dunne plakjes uitgebakken bacon. Of met rooktofu voor de vega's. Met een snuf lekkere kerrie ook niet verkeerd. Ik doe er altijd een paar kruimige aardappels door i.p.v room. Best veelzijdig en wat je zegt: lekker goedkoop.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor je tips! Ik had de soep zonder room en/of aardappel wateriger verwacht, maar dat bleek ie helemaal niet te zijn...

      Verwijderen