vrijdag 3 mei 2013

Red de bij




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het gaat niet goed met de bij. Imkers wereldwijd worden geconfronteerd met hoge sterfte van hun bijen. Nederland heeft in vergelijking met andere Europese landen hoge sterftecijfers onder bijenvolkeren. Schokkend toch? Ook heeft Nederland de hoogste cijfers als het gaat om het gebruik van bestrijdingsmiddelen die veelal worden gebruikt op groenten en fruit. Schokkend!
Natuurlijk speelt onze niet zo frisse giftige dampwolken veroorzakende en dus bijen uitroeiende landbouw hierin een grote rol. Maar wij, consumenten, kunnen er ook wat van...
Toen Jolanda ruim 20 jaar geleden begon met tuinieren, was ze zo'n beetje de enige die dat ecologisch deed; zonder gebruik te maken van gif en giftige stoffen. Destijds werd daar behoorlijk raar tegenaan gekeken. 'Waaaaat, je hebt luizen!', kreeg ze regelmatig als verwijt te horen. En nee, natuurlijk had Jolanda zelf geen luizen, maar ja, sommige van haar rozen wel. En daar werd ze niet spaans benauwd van... Wij krijgen het spaans benauwd van luizengif... En ander gif.
Want Jolanda kon er toen al met haar pet niet bij dat welk gif dan ook niet schadelijk zou zijn voor andere soorten en het milieu. Toen al dacht ze dat giftige stoffen zich verspreiden via de bodem van je tuin (grond) en water (regenwater, sloten). Gek toch, je neemt een luizenspray en alleen die ene soort luis gaat dood en de rest niet.  Kan toch niet? Bovendien verstoor je hoe dan ook het ecologisch evenwicht, want ook de luis die jij niet op je roos wilt, heeft een functie in de natuur...
En dus spoot Jolanda haar beluisde rozen af met een harde waterstraal en als dat niet hielp, accepteerde ze de aanwezigheid van luizen. Daar wordt je roos niet mooier van, maar je vergiftigt tenminste niet je eigen omgeving. Want dat doe je als je gif gebruikt. Je vergiftigt je eigen omgeving. Je woont, speelt, tuiniert, bent, leeft en hebt lief in een door jezelf vergiftigde omgeving.
 






 
 
 
 
 
 
 
Wij geloven ook niet in 'milieuvriendelijke onkruidverdelgers' en dat soort middelen. Het woord verdelger zegt het al; dit is een gemeen goedje. Onkruid is redelijk sterk, eigenlijk heel sterk. Hoe kan een middel dat onkruid verdelgt milieuvriendelijk zijn? In onze optiek kan dat niet. En nu niet met allerlei tegenargumenten en zogenaamde wetenschappelijk onderbouwde onderzoeksresultaatjes komen die aantonen dat dergelijke middelen niet giftig en onschadelijk zijn. Want wij dagen je uit. Om lekker een bekertje van dat spul op te drinken. Geen probleem toch als het niet giftig en schadelijk is?
Waarom zitten er trouwens 'kinderveilige' doppen op dit soort flessen als het product niet schadelijk is voor kinderen? En waarom mag je huisdier niet over met bespoten stukken tuin lopen als het niet schadelijk is voor je huisdier? Da's toch iets om even bij stil te staan...
Wij zijn overtuigd dat alle gangbare en in tuincentra verkrijgbare onkruid- en/of insectenverdelgingsmiddelen giftig zijn. En dat ze niet alleen de bijen hard treffen, maar dat ook andere insecten, dieren, larven, vogels en planten hiervan schade ondervinden. En wij hebben deze overtuiging niet alleen uit wetenschappelijke onderzoeken, maar ook door ons simpele boerenverstand te gebruiken. Hoe kan een giftig middel geen schade veroorzaken aan het dieren- en plantenrijk terwijl deze middelen wel giftig zijn voor mensen? Lees het etiket maar eens goed...
Er zijn verschillende initiatieven om de bij te redden. Ook Greenpeace is een actie gestart. Op http://www.greenpeace.nl/2013/Nieuwsberichten/Landbouw/-Red-de-bijen-stop-het-gif/ lees je wat je zelf kunt doen om de bijen te redden. Want ja, we kunnen met het vingertje blijven wijzen naar de EU en dat moeten we ook zeker doen, maar... we moeten ook zelf laten zien waarvoor we staan. Verbeter de wereld, begin bij jezelf!
Belangrijk! Teken op http://reddebijen.nl/ de petitie van Greenpeace voor een verbod op alle bestrijdingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor bijen.
Wij gebruiken geen giftige en chemische middelen in onze tuin waar de natuur armer en armer van wordt en rijke bedrijven rijker en rijker. Doe jij met ons mee? Want uiteindelijk betalen we allemaal de prijs en geloof ons, die is veel te hoog!

5 opmerkingen:

  1. ik vind juist dat het de laatste 20 jaar veel erger is geworden bij partikulieren!
    daarvoor accepteerde men een worm en een luis in de sla en spinazie.. en waste die grondig voor ze op tafel kwamen.
    maar tegenwoordig is men zo gewend dat alles zo "schoon" is dat men in paniekstress schiet als ze iets zien bewegen op een ongewassen blaadje!
    kindertjes die trots thuiskomen met eigen verbouwde spulletjes in dat ene jaartje schooltuin worden bedankt en de oogst weggegooid.. omdat het "vies" is!!!
    enne.. nee ik neem geen slok van mijn zelfgemaakte luizenmiddel.. maar het helpt wel!!
    gewoon gier van brandnetels in een spuitbus over de luizen sproeien.. is echt NIET slecht voor de natuur.. is immers alleen gerotte brandnetels en water!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en de bij heeft het ook moeilijk.. door dat de "tuin" tegenwoordig bestaat uit een straatje en allemaal dezelfde modieuze plant hier en daar in een pot.(al dan niet aangeprezen door een tv programma of tuincentrum) en al diezelfde gewassen al dan niet gemanipuleerd op de akkers.. geen diversiteit meer.. nergens!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooie moestuin hebben jullie ! Wat zullen jullie straks heeerlijke groenten eten;mmmmm :):)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi stukje. De natuur is zelf in staat om 'schadelijke' dingen op te lossen. Lieveheersbeestjes eten luizen, tegenwoordig gebruiken eco boeren hen om de gewassen en bloemen luisvrij te houden. Je moet alleen meer geduld hebben en daar zal het om draaien. Tijd is geld, net als in de bio-industrie, waar dieren binnen 6 weken 'volwassen' worden gemaakt voor de slacht, moeten gewassen snel groeien en zo mooi mogelijk zijn. Dan liever een paprika van mijn moesbalkon met een vlekje, lekkerder, goedkoper en leuk te zien groeien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Afgelopen week heeft de EU een wetsvoorstel ondertekend waarin een deel van de voor bijen schadelijke pesticides, verboden worden. Ik kreeg daar tenminste een mail van, van Avaaz. Op de site wordt het echter nog niet bevestigd. Hopelijk ziet de EU inderdaad het licht en gaat ze meer doen voor het milieu en de burgers ipv de eigen portemonee en die van multinationals

    BeantwoordenVerwijderen