Jolanda is dol op ecologisch moestuinieren, Martin houdt van biologisch koken. Allebei hebben ze een zwak voor de natuur en... lekker eten. Welkom bij 'de tuinier en de kok!'
donderdag 3 oktober 2013
De oogst van september
Ondanks dat september voor ons een korte moestuinmaand was door onze vakantie in Griekenland, was de oogst opperbest!
Sinds we terug zijn van vakantie zitten we bijna letterlijk tussen de appels, peren, stoofperen en kolen. Gelukkig geen hete kolen... dat scheelt enorm...
Nu het langzaam maar zeker toch echt weer herfst wordt, maken we weer lekker stamppot. Stamppot met rauwe snijbiet, natuurlijk uit eigen tuin! en gemarineerde speklapjes is een echte aanrader. Je vindt hier de link naar het recept.
Van een groot deel van de appels maakten en weckten wij appelmoes. Jolanda bakte een roomboterappelcake en een overheerlijke appeltaart, zo'n echt ouderwets lekkere... Recepten volgen binnenkort op dit blog.
Martin maakte de lekkerste appelstroop van de hele wereld! Echt waar, mocht je tijd en gelegenheid hebben en/of kunnen maken, maak dan eens zelf appelstroop. Die is veel lekkerder dan (bio) appelstroop uit de supermarkt.
Een heel groot deel van de stoofperen, zeer waarschijnlijk St. Remy, stoofden en weckten we. Het gevolg; 12 halve-liter-potten met stoofperen resideren in onze kelder. Yes, yes, yes! Vorig jaar maakte Jolanda maar twee keer stoofperen, omdat ze toen zo gruwelijk duur waren hier in de omgeving. Dat doen we dit jaar beter met stoofperen uit eigen tuin...
En dan onze witte kool, ach ja, onze witte kool! Wat waren we geroerd en aangedaan door de pracht van deze kool! Echt, het is geen grapje. We stonden tot tranen geroerd in onze keuken toen Martin de kool opensneed. Ook van binnen was dit namelijk een echte kool! Helemaal zelfgemaakt! Apetrots aten we deze allerlekkerste witte kool ooit, samen op. We blijven het wonderlijk vinden dat uit een klein zaadje een echte witte kool kan groeien.
Deze maand oogstten we ook nog een paar overheerlijke, zalig zoete aardbeien, de laatste (?) courgettes van dit seizoen, een super groene kool, ook zo'n prachtexemplaar, snijbiet en ook nog een mini-aubergine en een pittige peper, ai, dat was een hele hete jongen zeg! Helaas krijgen we de foto niet goed op dit blog, Blogger plaatst em op z'n zijkant, niet echt handig, dus daarom maar even niet...
Wortels, daarvan oogstten we ook weer een behoorlijke voorraad. Genoeg om vier kilo hutspot van te maken, Zo leuk, met aardappelen, wortels en uien uit eigen tuin. Onze (niet al te grote) vriezer puilt behoorlijk uit...
Nog zo'n grote trots van ons is deze superpompoen. We hebber er maar eentje geoogst, maar dat is dan ook wel een toppertje. En één pompoen maakt nog geen herfst, maar toch, het begin is er...
We hebben nog geen idee wat onze moestuin ons in oktober brengt, maar een ding is zeker, wij zijn nog niet winterklaar!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wat een prachtige oogst! Ik kijk uit naar de recepten. Hopelijk volgt die van de appelstroop ook?
BeantwoordenVerwijderenDat is nog eens een oogst, ziet er mooi uit allemaal. En lekker!
BeantwoordenVerwijderenprachtig blog...ik heb 2 blogs ik zal een linkje op me hobby blog plaatsen..ik vindt heel inspirerend en warm..groetjes
BeantwoordenVerwijderen