woensdag 2 oktober 2013

Stamppot rauwe snijbiet met gemarineerde speklapjes






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eerlijk is eerlijk, het vooruitzicht van een stamppot met rauwe snijbiet sprak ons niet direct aan. Te snijbieterig of zo... Maar we hebben nog snijbiet in de tuin en wilden het toch een keer proberen. En het resultaat overtrof onze verwachtingen ruimschoots. Want stamppot rauwe snijbiet is lekker, heel erg lekker! Met een gemarineerd (biologisch) speklapje erbij, is dit een superlekkere en makkelijke maaltijd. Als je van pittig houdt, kun je nog wat sambal door de stamppot roeren.

Voor de stamppot met rauwe snijbiet heb je nodig: (hoeveelheid naar wens, afhankelijk van het aantal personen)
 - Aardappelen.
- Scheutje melk.
- Klontje roomboter, eventueel.
- Snijbiet.
- Peper en zout.
 
Voor de gemarineerde speklapjes heb je nodig:
- Speklapjes, bij voorkeur biologisch.
- Ketjap manis (zoete).
- Sambal.
 
Aan de slag:
- Maak een marinade van ketjap manis met sambal en marineer de speklapjes hierin.
- Kook geschilde aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.
- Bak de gemarineerde speklapjes goudbruin en gaar. Wij gebruikten hiervoor geen bakvet, omdat de speklapjes vet genoeg zijn.
- Snij de snijbiet in heel fijne reepjes.
- Giet de aardappelen af en stamp fijn.
- Voeg een scheutje melk en eventueel een klontje roomboter toe aan de aardappelen en roer tot een romige aardappelpuree.
- Schep de fijngesneden snijbiet door de aardappelpuree.
- Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Serveer de stamppot rauwe snijbiet met de gemarineerde speklapjes. 

Eet smakelijk!

 

 

 

1 opmerking:

  1. Ik heb nog een aantal mooie regenboog-snijbieten in de tuin, dus dit recept komt als geroepen. Ik ga het zeker binnenkort eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen